EU: Dát data bank USA bylo protiprávní

dkl, EUobserver
29. 9. 2006 13:00
Brusel - Firma SWIFT provozující nejrozsáhlejší mezibankovní systém předávala tajné údaje americké vládě.

Systémem firmy SWIFT projde denně jedenáct milionů peněžních transakcí ve více než 200 zemích. V tomto systému je zapojena i většina tuzemských bank. Podle belgické komise z tohoto systému americká vláda čerpala údaje kvůli boji proti terorismu.

Dostala se však i k důvěrným a tajným údajům, což odporuje nařízením Evropské unie.

"Byla to ze strany SWIFT obrovská chyba, že po mnoho let a systematicky předávala velké množství osobních dat americkému státnímu dozoru, aniž by ji k tomu zmocňoval právní řád Belgie a Evropské unie," uvedla Belgická komise pro ochranu osobních dat dle agentury AP.

Podle belgického premiéra Guy Verhofstadta firma, která má sídlo v Belgii, porušovala zákon celých pět let.

Foto: Aktuálně.cz

Dva kontinenty

Zároveň se ale firma pohybuje tak trochu mezi dvěma světy. Zajišťuje systém převodů pro banky po celém světě, své pobočky má tedy i v USA. Považovala za nutné poskytovat data vládě kvůli globálnímu boji s terorismem.

"SWIFT se nacházel v konfliktním postavení mezi americkým a evropským právem," řekl premiér Verhofstadt v reakci na zveřejněnou zprávu komise.

Zákon EU totiž jasně říká, že je nelegální poskytovat tajné informace jiným zemím, pokud ta nedá dostatečné záruky ochrany těchto dat.

Jen málo informací

Firma se brání tím, že jelikož má pobočky i přímo na území USA, musela plnit povinnosti, které jí z toho vyplývaly, tedy i poskytovat tajné údaje místní vládě.

Ačkoli diagnóza závislosti na internetu a chatu zatím nebyla oficiálně zařazena do diagnostických tabulek, například v Německu už existuje klinika specializovaná na léčbu tohoto typu závislosti.
Ačkoli diagnóza závislosti na internetu a chatu zatím nebyla oficiálně zařazena do diagnostických tabulek, například v Německu už existuje klinika specializovaná na léčbu tohoto typu závislosti. | Foto: Aktuálně.cz

Šéf společnosti SWIFT Leonard Schrank brání tajnou dohodu s vládou USA s tím, že poskytovali pouze omezené množství údajů.

"Dávali jsme jen tolik informací, kolik povolují pravidla EU," říká Schrank.

Naopak zpráva komise jasně říká, že sídlo firmy je v Belgii a musí se tedy řídit jedině pravidly danými zde. A to bez ohledu, zda firma poskytovala data týkající se pouze amerických subjektů.

V rámci systému SWIFT si banky předávají informace o plátci, příjemci, jejich čísla kont, částky a důvody převodů.

Firma byla založena v roce 1973 a na jejím založení se podílelo 239 bank z 15 zemí. Jejím cílem bylo vybudovat společný mezinárodní systém, který by fungoval na standardizovaném přístupu bank k informacím.

 

Právě se děje

Další zprávy