EU: Chceme pomoc drůbežárnám

ČTK
20. 3. 2006 15:13
Brusel - Evropská unie by mohla ze svého rozpočtu přispět na pomoc drůbežářství, které je postiženo odbytovou krizí kvůli ptačí chřipce.

 Na dnešním zasedání ministrů zemědělství to uvedla evropská komisařka Mariann Fischerová-Bölová. Konkrétní návrhy míní předložit na příštím zasedání plánovaném na 25. dubna.

"Je jasné, že nynější právní rámec neumožňuje zvládnout takovou krizi. Je třeba se vypořádat s poklesem spotřeby, citelném v některých členských zemích, a s poklesem cen. Zapotřebí jsou zvláštní opatření, která by mohla být spolufinancována členskými státy a komisí. Doufám, že budeme moci konkrétní opatření navrhnout na dubnové radě," uvedla komisařka. Místo dalších podrobností pak dala najevo, že zvažovaná opatření by měla směřovat především k omezení produkce.

"Náš požadavek zněl, aby pomoc (výrobcům) poskytovala EU. Pokud by ji poskytovaly členské státy, tak se bojíme neférové soutěže, že by bohatší země velmi výrazně dotovaly své drůbežáře," řekl český ministr Jan Mládek. Rozhodování o konkrétních návrzích však také čeká až za pět týdnů.

Pomoc nekryje pokles poptávky

Unijní legislativa až dosud počítá pouze s kompenzacemi farmářům, pokud jsou nuceni vybíjet chovy, ale neumožňuje krýt ztráty z poklesu poptávky. Pomoc drůbežářství ze strany EU je tak omezena na refundace exportních dotací; ty sice od počátku roku stouply o šest eur na 100 kg živých kuřat, respektive o deset eur u zmrazených, ale řada zemí z obavy z viru ptačí chřipky uplatnila zákaz dovozu z celé EU.

Kromě toho členské země mohou bez souhlasu Bruselu pomoci chovateli sumou 3000 eur během tří let, jiná státní pomoc musí podléhat schválení z hlediska unijních pravidel hospodářské soutěže. Francie například udělila pomoc ve výši 52 milionů eur, ale ztráty chovatelů se odhadují na 40 milionů eur měsíčně.

Sektor s více než půl milionem zaměstnanců produkuje v EU 11 milionů tun drůbežího masa ročně, obrat činí asi 20 miliard eur. Experti odhadují, že spotřeba drůbežího v EU kvůli obavám z ptačí chřipky klesne o 11 procent. Analytici odhadují ztráty odvětví na 300 milionů eur měsíčně.

Zatímco v Itálii spotřeba drůbežího klesla o 70 procent, v Česku podle ministra Mládka do 15 procent. "Zatím je to dobré, ale byl bych opatrný. Není úplně zřejmé, co se stane, až se ptačí chřipka konečně potvrdí i v ČR," dodal ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy