EU asi uzná Ukrajinu za tržní ekonomiku

ČTK, eko
30. 11. 2005 14:05
Brusel - Evropská unie zřejmě uzná Ukrajinu za tržní ekonomiku.
Foto: Profimédia

Chystá se to navrhnout Evropská komise, která v rámci unie plní roli exekutivy. Návrh padne zřejmě už ve čtvrtek, kdy se bude v Kyjevě konat schůzka mezi zástupci Evropské unie a Ukrajiny.

"Zítra hodlám prezidenta Juščenka informovat o záměru udělit Ukrajině status tržní ekonomiky," sdělil předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Postoj unie by měl oznámit britský premiér Tony Blair, protože Británie nyní unii předsedá.

"Unie na summitu oznámí, že Ukrajina splnila kritéria pro udělení statutu tržní ekonomiky," píše se ve sdělení komise. Země se tak díky tomu bude moci bránit proti případnému ohrožení svého trhu, jak to dělají jiné státy. Ty se v případě sporu obracejí na Světovou obchodní organizaci (WTO).

Status tržní ekonomiky bude Ukrajině přiznán hned, jakmile budou dokončeny potřebné formality. Evropská unie se bude snažit, aby byla Ukrajina co nejdříve členem WTO.

Ukrajina má eminentní zájem na tom, aby ji Evropská unie za tržní ekonomiku uznala. Díky rozšíření unie z loňského května je Ukrajina přímým sousedem EU a chtěla by s ní zvýšit také obchodní vztahy. Ukrajina má po takzvané oranžové revoluci ambice stát se budoucím členem Evropské unie, píše agentura Reuters.

Evropská unie je největším obchodním partnerem Ukrajiny a každoročně si s ní vymění zboží za 22 miliard dolarů. Až na druhé místo tedy odsunula Rusko, kde obrat obchodní výměny s Ukrajinou dosahuje asi 20 miliard dolarů ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy