Éra vlády dolaru ve světě končí, řekl Soros v Davosu

man
24. 1. 2008 8:45
Světové ekonomické fórum ovládly diskuse o krizi v USA
Foto: Reuters

Davos - Světové ekonomické fórum, které dnes začalo ve švýcarském Davosu za účasti 2 500 hostů a diskutujících, zcela ovládla současná americká hospodářská krize a propady na světových burzách.

Řada ekonomů a bankéřů komentovala krok amerického Fedu, suplujícího v USA roli centrální banky.

Ten včera prudce snížil základní úrokovou sazbu, která ovlivňuje cenu peněz na trzích. Klesla tak o 0,75 procentního bodu na& 3,5 procenta u klíčové sazby na federální fondy. Na čtyři procenta pak klesla diskontní sazba, za kterou půjčuje Fed přímo bankám.

Obavy z recese

Mezi diskutujícími je v Davosu i bývalý americký minsitr zahraničí Henry Kissinger.
Mezi diskutujícími je v Davosu i bývalý americký minsitr zahraničí Henry Kissinger. | Foto: Reuters

Obavy z dopadů krize na americkou ekonomiku i celý svět zůstávají velké. To bylo patrné i na diskusi v Davosu.

"Je to nebezpečná politika. Centrální banka jen přilévá oleje do ohně problémů," uvedl ředitel investiční banky Morgan Stanley pro Asii Stephen Roach.

"Pravděpodobnost, že se americká ekonomika řítí do recese, je více než padesátiprocentní," sdělil šéf Coca-Coly Neville Isdell.

Čeká se tvrdé přistání   

Profesor ekonomie na Newyorské univerzitě Nouriel Roubini soudí, že nyní už nejde o to, zda vzniknou škody, ale spíše o to, jak velké budou.

"Otázkou je, zda přistaneme méně či více tvrdě. Osobně se domnívám, že Ameriku čeká delší období recese," řekl uznávaný ekonom.

Známý americký finančník a ekonom George Soros dokonce soudí, že končí dlouhodobá nadvláda dolaru jako hlavní  měnové rezervy ve světě.

"Současná krize je koncem dolarové éry. Svět už není ochoten kumulovat dolary. Potřebujeme nového šerifa (...) Centrální banky ztratily kontrolu," řekl Soros.

Atmosféra v Davosu se hodně liší od loňské, kdy se naopak perspektivy pro celosvětové trhy jevily jako dobré. Letošní fórum má jednat i o změnách klimatu, vodních zdrojích ve světě a izraelsko-palestinském konfliktu, zatím však jasně dominuje téma americké ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy