Éra levného plynu je pryč, oznámil světu Putin

Ekonomika Ekonomika
23. 12. 2008 15:20
Putin to řekl na summitu vývozců zemního plynu

Praha - Zatímco ceny ropy na světových trzích padají, u plynu bude trend opačný. Takový vývoj předpokládá ruský premiér Vladimir Putin.

"Éra levného plynu spěje ke konci," prohlásil Putin na moskevském fóru zemí vyvážejících plyn. Podle ruského exprezidenta jsou snadno dostupná ložiska vytěžená a porostou náklady na těžbu, dopravu plynu i průzkum.

Exportéři plynu uvažují o vytvoření organizace států vyvážejících plyn, která by určovala objemy těžby plynu. Rusko už nabídlo, že by sídlo mohlo být v Petrohradu.

Podle některých pozorovatelů tím vznikne kartel typu ropného sdružení OPEC. To ale zúčastněné státy popírají s tím, že cena plynu není samostatná a odvíjí se právě od cen ropy.

Kromě Ruska se moskevského fóra účastní například Venezuela, Alžírsko, Indonésie, Libye, Írán nebo Spojené arabské emiráty.

Rok 09 může začít problémy s dodávkami

Nejisté zásobování plynem z Ruska může poznamenat začátek příštího roku.

Spor o splácení dluhu a zdražení plynu mezi Ruskem a Ukrajinou může totiž vyústit v přerušení ruských dodávek. Jeden z hlavních plynovodů vede přes Ukrajinu dál na západ do Evropy.

Utažením kohoutků pohrozil už dříve ruský premiér Vladimir Putin. V pondělí pak znovu varoval mluvčí ruského plynárenského gigantu Gazprom Sergej Kuprjanov.

"Nepodepíšeme s Ukrajinou smlouvu o zásobování plynem, pokud nebudou uhrazeny všechny pohledávky. A pokud skutečně nebudou, od 1.ledna nejsme vázáni žádnými smlouvami na dodávky na Ukrajinu," řekl mluvčí.

Rusko chce, aby Ukrajinci doplatili více než miliardu dolarů. Vláda v Kyjevě se hájí tím, že ve středu zaplatila 800 milionů eur a brzy odešle do Moskvy dalších 200 milionů.

Situaci považují za vážnou i v Bruselu. Evropský komisař pro energetiku Andris Pielbags přijal zástupce ukrajinské státní energetické společnosti Naftogaz.

Eurokomisařova mluvčí prohlásila, že Pielbags je vývojem "velmi znepokojen." 

 

Právě se děje

Další zprávy