EMI slábne, Warner Music útočí

dkl
20. 2. 2007 13:00
Londýn - Sedmiletý boj o to, kdo bude vládnout hudebnímu průmyslu, jde do další fáze. Warner Music cítí svoji šanci.
Bude Madonna patřit pod stejnou značku jako Robbie Williams?
Bude Madonna patřit pod stejnou značku jako Robbie Williams? | Foto: Reuters

Jedna z firem velké hudební čtyřky, EMI, údajně obdržela nabídku na převzetí od konkurenční Warner Music. Tyto společnosti již sedm let bojují o to, která přebere kterou.

Warner má nyní skvělou příležitost jít do protiútoku, a také ji využívá. EMI už podruhé v pěti týdnech varovala, že výsledky rozhodně nedosáhnou očekávání investorů.

Tržby firmy letos budou zřejmě o patnáct procent nižší než před rokem, Severní Amerika přinesla dokonce o dvacet procent méně.

Foto: www.warnermusic.com

Přitom EMI má ve své "stáji" takové koně, jako je Robbie Williams a Coldplay. Warner Music může nabídnout Madonnu či Jamese Blunta.

Soud nechce giganty

Druhým důvodem, proč se nyní spojit je to, že největší konkurent obou, který vznikl spojením Sony a BMG, má problémy s Evropským soudem. Ten po dvou letech, co firmy fungovaly společně, rozhodl, že fúze ohrožuje volnou konkurenci a spojení povolené Evropskou komisí zrušil.

Warner se tedy snaží ve správnou chvíli strhnout celé vítězství na svoji stranu.

Přitom i potenciální spojení Warneru a EMI může narazit na stejný problém jako Sony s BMG. Nejde o malé peníze, v sázce je v přepočtu sto miliard korun.

Norah Jones je velkým úspěchem EMI
Norah Jones je velkým úspěchem EMI | Foto: Aktuálně.cz

Sedm let váhání

První rozhovory o fúzi či převzetí vedly firmy již v roce 2000. Bezvýsledně pokračovaly i v roce 2003. Minulý rok přinesl zajímavý vývoj: nabídku na převzetí té druhé předložily obě strany.

Stáhly je ale právě kvůli rozhodnutí soudu o Sony BMG.

Hudební producenti a vydavatelství se stále častěji snaží spojit ve větší a silnější skupiny, aby mohli lépe čelit "konkurenci" v podobě pirátského stahování hudby z internetu.

Zároveň ale prodeji klasických nosičů CD konkuruje legální nakupování hudby přímo v elektronické podobě. Posluchači tak mají možnost si stáhnout například jen jeden song a nemusí utrácet peníze za celé album.

 

Právě se děje

Další zprávy