Ekonomiku USA povede dál Bushův muž, rozhodl Obama

Pavel Tomášek Adam Junek, Pavel Tomášek
25. 8. 2009 15:50
Šéfa Fed Bena Bernankeho musí ještě potvrdit ve funkci Senát
Ben Bernanke nahradil před čtyřmi lety "zbožšťovaného" Alana Greenspana
Ben Bernanke nahradil před čtyřmi lety "zbožšťovaného" Alana Greenspana | Foto: Reuters

Washington - Vládl americkému bankovnímu systému poslední čtyři roky a podle přání prezidenta Baracka Obamy, by se na tom v příštím období nemělo nic měnit. Řeč je o šéfovi americké centrální banky (Fed) Benu Bernankem. Dnes jej totiž Obama nominoval pro další funkční období.

Ve funkci ještě musí Bernankeho potvrdit Senát. Vzhledem k výrazné demokratické většině a také faktu, že Bernanke je republikán, kterého poprvé do čela centrální banky jmenoval předchozí prezident Bush, se neočekává, že by měl Obama s jeho nominací v horní komoře Kongresu vážně problémy.

I Bernankeho kritici totiž uznávají, že provedl zemi krizí více než dobře. Rovněž se mu při boji s krizí podařilo nejvíce rozšířit pravomoce centrální banky v její 95leté historii, připomíná agentura Bloomberg.

Očekávaný triumf zachránce

"Ben přistoupil k finančnímu systému na pokraji zhroucení s moudrostí, chladnou hlavou, odvážnými zásahy a neotřelým myšlením, což výrazně pomohlo zabrzdit náš ekonomický volný pád," řekl Obama, když dnes jmenování oznamoval.

Bernanke na oplátku přislíbil, že bude pokračovat v započaté práci, aby se mu podařilo stabilizovat rozkymácený finanční systém. A právě proto jej Obama podle členů administrativy opětovně jmenoval.

Opětovné jmenování Bernankeho se ostatně očekávalo. Bílý dům byl v posledních týdnech pod soustavným tlakem z Wall Streetu, aby dosavadního šéfa centrální banky nominoval do funkce na další čtyřleté funkční období.

FED pod Bernankeho vedením pomohl stabilizovat finační systém, zastavit recesi a znovu nastartovat růst na hlavních burzovních trzích.

Pětapadesátiletý Bernanke na své cestě za stabilizací ekonomiky srazil úrokové sazby bezmála na nulu a napumpoval do bank bilion dolarů.

Z nejhoršího je zdá se nejsilnější ekonomika světa venku. Naposledy například spadly ceny nemovistostí méně, než trhy očekávaly.

Trumfnul i Greenspana

Nyní před ním stojí další nelehké úkoly. Musí se popasovat s rostoucí nezaměstnaností, jejíž míra se již blíží deseti procentům, a také s hrozící inflací.

Foto: Reuters

Když před čtyřmi lety nastupoval do funkce, nahradil Alana Greenspana, obdivovaného i zatracovaného vládce Fedu po dlouhých 18 let. Málokdo věřil, že se mu bude moci vyrovnat. Finanční krize mu tu šanci ale rozhodně dala a Bernanke se jí se vší vervou chopil.

Obama Bernankeho jmenoval během své desetidenní dovolené, kterou tráví na ostrově Martha´s Vineyard. Chtěl tak využít momentu překvapení a také kongresových prázdnin. Zákonodárci, mezi nimiž má Bernanke řadu ostrých kritiků, jsou rovněž na dovolené.

Bernankemu vyčítají především to, že banka pod jeho vedením nebyla schopna krizi předvídat a poté selektivně vybírala finanční instituce, jimž se rozhodla pomoct.

 

Právě se děje

Další zprávy