Ekonomika EU zpomaluje víc, než se čekalo

Redakce EKO
10. 9. 2008 14:09
Letošní HDP vzroste pouze o 1,4 procenta
Foto: Ondřej Besperát

Brusel/Praha - Evropu čekají ekonomicky slabší roky. Evropská komise předpovídá pro letošní rok zpomalení růstu, nebo dokonce pokles.

Letošní HDP podle analytiků vzroste pouze o 1,4 procenta namísto původně očekávaných dvou procent. Ekonomika eurozóny by měla místo očekávaných 1,7 procenta meziročně vzrůst jen o 1,3 procenta.

"Současná data ukazují na přetrvávající slabost hospodářské aktivity v Evropské unii. Navzdory tomu, že vnější ekonomické podmínky se v posledních týdnech zlepšily," uvedla Evropská komise v prognóze.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka doléhá na eurozónu zpomalení hospodářského růstu v USA, vysoké ceny surovin a staré neřešené problémy eurozóny - jako jsou deficitní rozpočty a nepružné trhy práce. "Navíc některé země prochází krizí trhu nemovitostí podobné americké hypoteční krizi. Konkrétně jde o Španělsko a Irsko," řekl pro České noviny.

Kromě HDP změnila Komise také odhad růstu spotřebních cen. Celkově by měl ve všech státech EU činit 3,8 procenta namísto původně očekávaných 3,6 procent.

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy