EK:dohlédneme na podporu růstu ekonomik i zaměstnanosti

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
12. 1. 2011 11:30
Komise vypracovala dokument, který zemím EU doporučí, jak pracovat na své prosperitě.
Komise pod vedením José Manuela Barrosa chce dát ekonomiky členských zemí do pořádku.
Komise pod vedením José Manuela Barrosa chce dát ekonomiky členských zemí do pořádku. | Foto: Reuters

Brusel - Krize by rozhodně neměla být zapomenuta a měla by dovést evropské státy k dalším úsporám a reformám, vzkázala dnes členům Unie Evropská komise.

Stabilizace rozpočtů a strukturální reformy by měly být v ohnisku pozornosti pro následující rok. Komise zatím zveřejnila jen část dokumentu, který nezmiňuje doporučení konkrétním členským zemím.

"Hodnocení ročního růstu ukazuje cestu, jak vrátit Evropu na cestu růstu a rostoucí zaměstnanosti. Představuje evropský model, evropský dozor v praxi. Chceme zlepšit způsob, jakým vedeme a koordinujeme naše nezávislé národní ekonomiky v Evropské unii," uvedl předseda komise José Manuel Barroso.

Růstu podle komise více prospěje zvýšení nepřímých daní (tedy například DPH), než těch přímých. Komise doporučuje také rozšíření daňového základu, reformy penzijních systémů a zejména důslednější mobilizaci pracovních trhů.

Státy by také kvůli krizi měly zvážit změnu systému minimální mzdy, což by ulehčilo najímání nových zaměstnanců. Snížení minimální mzdy pro mladé, kteří na pracovním trhu teprve začínají, by jim mohlo pomoci najít si práci a získat tak oceňované pracovní zkušenosti.

Dokument je prvním v řadě, které komise zveřejnila v rámci nového "evropského semestru". Hodlá se v něm podrobněji zabývat jednak obecnými cíly evropské ekonomiky, ale také situací v hospodaření jednotlivých členských zemí.

Doporučení, která Komise sestavila, nyní projde schválením jednotlivých členských států. Společně s komisí se pak budou zabývat makroekonomickou stabilitou, strukturálními reformami a opatřeními na podporu růstu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy