EK: V zemědělském obchodu neustoupíme

ČTK, eko
11. 11. 2005 13:18
Brusel - Evropská komise tvrdí, že nemůže v zemědělském obchodu dál ustupovat.

Evropská komise tvrdí, že její nedávné návrhy snížit dovozní cla na zemědělské produkty a postupně zcela odbourat zemědělské vývozní dotace jsou nejkrajnější nabídkou, za níž nemůže při jednání o liberalizaci světového obchodu jít. Její hlavní konkurenti na světovém trhu naopak soudí, že komise ještě má manévrovací prostor a pokud ho nevyužije, ponese odpovědnost za kolaps ministerského zasedání Světové obchodní organizace (WTO) v půli prosince v Hongkongu.

Komise se dostala do nezáviděníhodného postavení bojovníka na dvou frontách. Zatímco svět jí má za zlé, že hájí zkostnatělé výdobytky minulosti, země jako Francie či Irsko ji obviňují z překračování mandátu, který od členských států pro jednání dostala. Nejenže musí tedy hájit své návrhy před světem jako dostatečně liberalizační, ale také dokazovat doma, že nepovedou ke zhroucení místního, zejména francouzského zemědělství.

Komisař pro obchod Peter Mandelson ve čtvrtek řekl, že komise "neučiní před Hongkongem žádnou další zemědělskou nabídku, ačkoli bude dál jednat o obsahu toho, co navrhla, a o odpovídajících reakcích ostatních aktérů". Podotkl, že dohoda je v tomto stádiu velmi obtížná, nikoli však nemožná.

Exekutiva EU považuje útoky Spojených států, Austrálie, Brazílie, Indie a dalších rozvojových zemí za nespravedlivé. Argumentuje, že pokud by dál snížila zemědělské celní tarify, poškodí postavení evropských farmářů ve srovnání s americkými, kteří budou mít dál nárok na obrovské státní podpory. Brazílii či Indii zase vyzývá, aby místo naléhání na liberalizaci obchodu s potravinami otevřely své trhy s průmyslovými výrobky a se službami.

 

Právě se děje

Další zprávy