EK: Nesouhlasíš? Tak se odvolej

ČTK
11. 5. 2006 16:00
Brusel - Novou páku v podobě směrnice EU budou mít v rukou neúspěšní kandidáti ve výběrových řízeních o veřejné zakázky.

Evropská komise dnes navrhla zavést jasnější pravidla hry pro odvolání těchto neúspěšných uchazečů. Cílem je účinněji čelit případné diskriminaci a porušování pravidel hry i více otevřít konkurenci tento trh, který představuje okolo 16 procent hrubého domácího produktu "pětadvacítky", v číslech za rok 2003 pak 1,5 bilionu eur.

Návrh ještě bude potřebovat souhlas členských států a Evropského parlamentu, aby se mohl stát evropským zákonem.

Podle návrhu směrnice by úřady musely v lhůtě nejméně deseti dnů mezi vyhlášením vítěze tendru a podepsáním kontraktu informovat konkurenty a poskytnout jim tak příležitost napadnout toto rozhodnutí u odvolacího orgánu, aby je mohl pozastavit či zrušit.

V naléhavých případech by se lhůta mohla zkrátit na sedm dnů. Direktiva by členské státy zavázala zavést sankce, aby porušování pravidel při uzavírání kontraktů nemohlo zůstat beztrestné.

Evropský komisař pro vnitřní trh, Ir Charlie McCreevy.
Evropský komisař pro vnitřní trh, Ir Charlie McCreevy. | Foto: EK

"Podniky, které se ucházejí o veřejné zakázky, si musí být jisté regulérností soutěže, stejně tak jako daňoví poplatníci, kteří nakonec zakázku zaplatí. V důsledku to znamená, že podniky by kdekoliv v EU měly mít možnost napadnout případné neférové rozhodnutí, aby mohlo být napraveno. Toto posílení práv uchazečů se promítne do lepší ochrany podniků, zesílení konkurence a rozumnějšího využívání veřejných výdajů," uvedl komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

EK se snaží zaplnit mezery v evropských zákonech, které dosud na unijní úrovni neslaďují národní pravidla a lhůty pro odvolání se proti přidělení kontraktu.

Odvolání se zatím nevyplácí

Slabinou se jeví zejména netransparentní zakázky přidělené jedinému uchazeči či výběrová řízení v šibeničních lhůtách. Odvolací procedura však bývá mnohdy tak nákladnou a nejistou záležitostí, že se do ní mnohé firmy raději ani nepouštějí, navzdory podezření z porušení zákona.

Podle zdrojů z komise by však nové ustanovení chránilo i úřady: pokud by se ve stanovené lhůtě neobjevily žádné námitky, byly by už "za vodou". Unijní pravidla by se přitom jako dosud uplatňovala až po překročení prahu, který u dodávek zboží a služeb nyní představuje 420 tisíc eur a u velkých prací 5,3 milionu eur.

Foto: Aktuálně.cz

"ČR již nyní uplatňuje lhůtu 15 dnů po vyhlášení vítěze tendru na podání námitek zadavateli a v případě zamítnutí námitek se lze do deseti dnů odvolat k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže," řekl ČTK mluvčí stálého zastoupení ČR při EU Jan Vytopil. České stanovisko však zřejmě vykrystalizuje až z detailnějšího posouzení návrhu EK.

S porušováním unijních pravidel pro veřejné zakázky mají problémy prakticky všechny členské země "pětadvacítky", ale úředníci komise si ani netroufají odhadnout, jak velké části trhu by se pochybení mohla týkat. V minulosti EK například formálně upozornila Prahu na podezření z porušení předpisů o zadávání veřejných zakázek podnikem Lesy ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy