ECB: Úroky zůstanou nízko dlouho, mohou ještě klesnout

ČTK ČTK
2. 10. 2013 16:28
Draghi: K udržení tržních sazeb na nízké úrovni jsme připraveni použít všechny dostupné nástroje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž - Evropská centrální banka ve středu podle očekávání nechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Její šéf Mario Draghi řekl, že je k udržení tržních úrokových sazeb na nízké úrovni připraven použít všechny dostupné nástroje, včetně dalšího kola programu levných úvěrů LTRO. Upozornil ale i na rizika, která souvisejí s uzavřením části federálních úřadů v USA.

Evropská centrální banka v rámci programu LTRO poskytla komerčním bankám v prosinci 2011 a v únoru 2012 mimořádně levné úvěry v objemu přes jeden bilion eur (25,6 bilionu korun). Draghi ve středu ale zdůraznil, že podmínky pro financování bank se od léta 2012 zlepšily.

V poslední době na trzích panují obavy z růstu úrokových sazeb. Hlavní příčinou těchto obav je postoj americké centrální banky (Fed), která už dříve signalizovala, že ještě letos začne omezovat nákupy dluhopisů. Právě jejich prostřednictvím se snaží podporovat hospodářský růst.

Draghi minulý týden prohlásil, že ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí pokračovala jen v pomalém oživování. Nyní řekl, že hospodářství eurozóny by mělo těžit z postupného oživování poptávky po exportu.

Ekonomika a měna eurozóny jsou nyní podle Draghiho v lepším stavu než před několika lety a jsou méně zranitelné politickou nestabilitou v zemích jako je Itálie, Portugalsko a Řecko.

Šéf Evropské centrální banky dal nicméně najevo znepokojení ohledně situace v USA, kde vláda kvůli rozpočtovým sporům mezi zákonodárci nemá k dispozici peníze na běžný provoz. To znamená nucenou dovolenou pro statisíce státních zaměstnanců, uzavřené brány mnoha úřadů a institucí i přerušení řady státních programů. Pokud bude tento stav trvat delší dobu, mohl by podle Draghiho ohrozit hospodářské oživení ve Spojených státech i v celém světě.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy