ECB překvapivě snížila úrok na nové minimum

ČTK ČTK
7. 11. 2013 17:15
Banka reagovala na výrazný propad inflace v eurozóně a tlaky na uvolnění měnové politiky.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) zaskočila finanční trhy překvapivým snížením své základní úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu na nové minimum 0,25 procenta.

Její šéf Mario Draghi navíc řekl, že bude minimálně do poloviny roku 2015 pokračovat v nabídce neomezeného objemu levných úvěrů komerčním bankám. Euro v reakci na rozhodnutí ECB prudce oslabilo.

Snížením sazby, která ovlivňuje úvěrové náklady v eurozóně, banka reagovala na výrazný propad inflace v zemích eura a zvýšení tlaků na uvolnění měnové politiky. Kurz eura po kroku ECB klesl asi o 1,2 procenta na 1,3350 dolaru, i když ještě před týdnem se pohybovalo kolem 1,38 dolaru. Naopak evropské akcie se vydaly vzhůru a jejich hlavní index přidával přes jedno procento a vystoupil na nové pětileté maximum.

"Poskytne to potřebný prostor evropským exportérům, protože euro konečně zamíří dolů," řekl k rozhodnutí ECB analytik David Thebault ze společnosti Global Equities.

Banka snížila také zápůjční sazbu, která je stropem jednodenních mezibankovních úroků. Pokles činil rovněž čtvrt bodu, což sazbu posunulo na 0,75 procenta. Hlavním podnětem byla podle pozorovatelů statistika z minulého týdne, která ukázala, že meziroční inflace v zemích eura klesla v říjnu na 0,7 procenta, tedy hluboko pod cílovou úroveň ECB, která je těsně pod dvěma procenty.

ECB je nyní pod nejpozornějším drobnohledem finančních trhů od května, kdy ji slabá ekonomika eurozóny přiměla ke snížení základní sazby na dosavadní minimum 0,5 procenta. Někteří z šéfů národních centrálních bank měnové unie chtěli snížit sazby už na zasedání před měsícem. Pro uvolnění měnové politiky v zájmu oslabení silného eura se navíc v minulých dnech vyslovili italský ministr financí a francouzský ministr průmyslu.

Ekonomové ale nepředpokládali, že ECB sníží sazby kvůli údajům za jediný měsíc. Naprostá většina z nich si myslela, že ECB vyčká minimálně na prosinec, kdy ekonomové ECB vydají novou prognózu hospodářského růstu a inflace.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy