eBay překonala očekávání analytiků a vydělává stále víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 10. 2010 9:36
Internetové aukční síni se daří.
Nejvíce předmětů se na eBay prodá za pevnou cenu, aukce jsou v menšině.
Nejvíce předmětů se na eBay prodá za pevnou cenu, aukce jsou v menšině. | Foto: eBay

San Franisco - Zisk vyšší téměř o čtvrtinu a utěšený výhled na příjmy z předvánočních nákupů oznámila internetová aukční síň eBay.

Ve třetím čtvrtletí zvýšila zisk o 23 procent na 423 milionů dolarů. Tržby vzrostly o jedno procento na 2,25 miliardy dolarů. To je příjemné překvapení oproti očekávání analytiků, kteří předpokládali pokles tržeb po loňském prodeji divize internetového volání Skype.

Na čtvrté čtvrtletí ohlásila společnost, která vlastní i systém internetových plateb PayPal, očekávané tržby mezi 2,39 a 2,49 miliardy dolarů.

Pro celý letošní rok tak očekává tržby od 9,05 do 9,15 miliardy dolarů, předchozí odhad počítal s 8,8 až 9 miliardami. Odhad celoročního očištěného zisku na akcii vzrostl na 1,67 až 1,70 dolaru.

Časy hojnosti se vrací

Finanční ředitel Bob Swan pro Reuters odhadl, že v předvánočním období bude vývoj v Evropě silný a v USA stabilní. Právě listopadové a prosincové tržby jsou pro internetové prodejce obdobím opravdových žní. A časy hojnosti se zřejmě vrací. Podle odhadu serveru comScore poroste letos útrata zákazníků v internetových obchodech o 7 až 9 procent.

Celková hodnota zboží prodaného prostřednictvím eBay s výjimkou automobilů se ve čtvrtletí zvýšila o tři procenta na 12,59 miliardy dolarů. Počet aktivních uživatelů služeb eBay stoupl o čtyři procenta na 93,2 milionu.

eBay začínala jako internetová aukční síň, ale většina prodejů se nyní uskutečňuje za stanovené ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy