Druhá největší cestovka propouští. Nejen kvůli krizi

ČTK ČTK
14. 12. 2011 11:50
Britská Thomas Cook má v Česku dceřinou společnost Neckermann CK
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Britská cestovní kancelář Thomas Cook, která je druhou největší v Evropě, omezí kvůli ekonomickým potížím své aktivity.

Zavře asi 200 kanceláří, omezí provoz 500 hotelů a sníží počet letadel ve flotile o šest na 35. Chystá se i propouštět, počet pracovních míst by se měl snížit minimálně o 660.

Firma zároveň uvedla, že v minulém finančním roce jí klesl provozní zisk asi o 16 procent na 303,6 milionu liber (zhruba 9,2 miliardy korun). 

Cestovní kanceláři způsobuje vážné problémy výpadek zájezdů do Egypta a Tuniska, tedy do zemí, které letos zasáhla vlna nepokojů. Zástupci cestovní kanceláře ale zároveň uvedli, že na řadu klientů nepříznivě doléhají dopady evropské dluhové krize.

Thomas Cook ročně zorganizuje dovolenou pro zhruba 19 milionů zákazníků. V České republice působí prostřednictvím dceřiné společnosti Neckermann Cestovní kancelář. Jedničkou v oboru v Evropě zůstává cestovní kanceláří TUI Travel.

Akcie Thomas Cook na burze v Londýně spadly za letošní rok asi o 95 procent. Začátkem roku se kurz pohyboval ještě nad hranicí 200 pencí, ve středu dopoledne klesly na 13,28 pence, než se zotavily. Zůstávají tak blízko letošního minima, které je těsně pod deseti pencemi.

Fiskální rok 2011 firmě skončil v září. Podnik měl výsledky hospodaření oznámit už dříve, jejich zveřejnění ale odložil kvůli dohodě s bankami. Ty firmě slíbily další úvěry.

 

Právě se děje

Další zprávy