Dražší latté než v Londýně! Čína se zlobí na Starbucks

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 10. 2013 9:16
Americký kavárenský řetězec Starbucks se stal terčem kritiky čínských státních médií.
Také si říkáte, že jste to logo již někde viděli? Je to možné, ve světě je síť kaváren Starbucks velmi rozšířená a kelímky s tímto symbolem můžete zahlédnout nezřídka v z
Také si říkáte, že jste to logo již někde viděli? Je to možné, ve světě je síť kaváren Starbucks velmi rozšířená a kelímky s tímto symbolem můžete zahlédnout nezřídka v z | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Peking - Americký kavárenský řetězec Starbucks, který působí i v České republice, se stal zatím poslední firmou, proti které se obrátila čínská média. V nich se objebvila série obvinění, že předražuje kávu a vše další, co Číňanům prodává.

Státní čínská televize CCTV pustila sedmiminutovou reportáž kritizující ceny, které Starbucks v Číně zavedl. Velké latté v Pekingu je podle reportáže dražší než v Londýně, Chicagu a Bombaji. Stojí totiž 27 jüanů (asi 4,42 dolaru - asi 83,5 koruny), v Londýně jen 24,25 jüanu (3,97 dolaru), v Chicagu 19,98 jüanu (3,26 dolaru) a 14,6 jüanu (2,39 dolaru) v Bombaji.

Obvinění následovala poté, co se letos americký technologický gigant Apple dostal pod palbu čínské kritiky kvůli záruční politice a zákaznickým službám, které státní média uvedla coby příklad "neuvěřitelné arogance" vůči čínským zákazníkům. Útoky přestaly až po omluvě šéfa firmy Tima Cooka.

Starbucks v reakci na kritiku vydal prohlášení, v němž uvedl, že různé ceny v různých městech jsou založené na celé škále faktorů včetně investic do infrastruktury, nemovitostí, kurzu měny a nákladů na pracovní síly. "Každý trh Starbucks je jedinečný a má odlišné provozní náklady, a proto by nebylo správné vyvozovat závěry o jednom trhu založené na cenách na jiném trhu," uvedla společnost. Starbucks otevřel první provozovnu v Číně v roce 1992 a nyní tam provozuje více než tisíc kaváren, jejichž počet stále roste.

Odhaduje se, že Čína v příštím roce předběhne Kanadu coby druhý největší trh Starbucks na světě po USA. Do roku 2015 tam firma chce mít 1500 kaváren.

 

Právě se děje

Další zprávy