Domácí exportéry nejvíce zajímají Rusko a Německo

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 10. 2011 15:31
Vyplývá to ze statistik ministerstva
Foto: Reuters

Praha - Od ledna do konce září se domácí exportéři zajímali především o informace z Ruska a Německa, vyplývá ze zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Na Zelenou linku MPO se nejčastěji čeští obchodníci obraceli s dotazy, které se týkaly sousedních zemí Česka, dále pak ekonomik, které jsou pro domácí trh prioritní. Mezi ty patří Rusko, Ukrajina, Čína, USA a Indie.

Ruska se týkalo téměř osm procent otázek, 7,5 procenta lidí se zajímalo o Německo a 6 procent obchodníků o Ukrajinu.

Z našich sousedů skončilo na druhém místě Rakousko, v celkovém srovnání bylo šesté. "Zvýšený počet dotazů na Rakousko lze vysvětlit skončením přechodného období, které omezovalo volný pohyb pracovníků," vysvětluje MPO.

Podle ministerstva množství dotazů odpovídalo tomu, jaký podíl obchodu Česko s danými zeměmi má.

V první desítce zemí se objevil také Írán, kde se exportéři zajímali především o sankce a omezení spojená s vývozem na tamní trh.

Celkově směřovala více než třetina otázek na členské země EU. Nepatrně nižší podíl měly asijské země. Méně než jedna pětina dotazů směřuje na země Evropy, které nejsou členy Evropské unie. Z Jižní Ameriky se vývozci zajímali především o Brazílii.

"Afrika představuje minoritní část zájmu tazatelů, přičemž dotazy se zde nekoncentrují na jeden stát, ale jsou rozděleny mezi různé africké země," doplňuje MPO.

Za první tři čtvrtletí se na Zelenou linku pro export obrátilo 1186 lidí. Většina klientů přitom využívala bezplatné telefonní číslo.

 

Právě se děje

Další zprávy