Dolce a Gabbana půjdou na rok a půl do vězení, potvrdil soud

ČTK ČTK
30. 4. 2014 20:00
Slavná módní dvojice zatajila až jednu miliardu eur před italskou daňovou správou.
Stefano Gabbana (vlevo) a Domenico Dolce.
Stefano Gabbana (vlevo) a Domenico Dolce. | Foto: Reuters

Milán - Italský odvolací soud ve středu potvrdil trest vězení pro módní návrháře Domenica Dolceho a Stefana Gabbanu za daňové úniky v řádu stovek milionů eur. Ve vězení mají strávit rok a půl. To je o dva měsíce méně, než na kolik je loni v červnu potrestal soud nižší instance v Miláně.

Slavná dvojice, která založila značku Dolce & Gabbana, byla odsouzena za to, že zatajila až jednu miliardu eur (více než 27 miliard Kč) před italskou daňovou správou. Oba muži, kteří veškerá provinění odmítají, byli také odsouzeni k pokutě deseti milionů eur.

Vyšetřovatelé se daňovými úniky společnosti začali zabývat v roce 2008, kdy bylo v zemi v souvislosti s počínající finanční krizí zahájeno přísnější tažení proti těm, kteří se placení daní vyhýbají. Soud ve středu rozhodl, že oba Italové prodali v roce 2004 svou značku firmě v Lucembursku (kterou sami vlastnili), aby se vyhnuli zaplacení jedné miliardy eur na daních.

Značku Dolce & Gabbana (D&G) založili nyní pětapadesátiletý Dolce a o čtyři roky mladší Gabbana v roce 1985. Mezi jejich klienty patří například manželé Victoria a David Beckhamovi, zpěvačky Madonna a Kylie Minogue nebo slavná italská herečka Sophia Lorenová.

D&G začali být světově oceňováni od roku 1990 a v roce 1991 vyhráli cenu Wollmark Award. V roce 1993 získali cenu za nejlepší vůni roku. Na konci roku 1990 jejich tržby dosahovaly asi 500 milionů eur ročně; v současnosti patří mezi nejluxusnější konfekční značky na světě a jejich tržby v roce 2011 dosáhly 1,5 miliardy eur.

Dolce a Gabbana, kteří se dlouhodobě nijak netají svou homosexuální orientací, byli společníky nejen v podnikání: do roku 2005 tvořili pár i v soukromí. Rozchod jejich tvorbu nijak nenarušil.

 

Právě se děje

Další zprávy