Dohoda WTO: úspěch jen částečně

vid, Reuters
18. 12. 2005 16:15
Hongkong – Zrušit dotace na vývoz zemědělských produktů do roku 2013 se dohodly členské země Světové obchodní organizace.
Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson
Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson | Foto: Reuters/Paul Yeung

Šestidenní maraton jednání provázený masovými protesty v ulicích, který dnes skončil, tak dosáhl výsledku, i když jen částečného.

Definitivní dohoda o liberalizaci světového obchodu byla opět odložena a podle deklarace by se státy měly na jejím znění dohodnout do konce března.

Podle generálního ředitele WTO a bývalého evropského komisaře Pascala Lamyho je však dohoda úspěchem. "Dává nám novou politickou energii pro jednání v roce 2006," řekl podle agentury Reuters.

Hlavní spor: zemědělství

Dohoda, kterou dnes ministři 149 členských zemí WTO schválili, počítá s odstraněním vývozních subvencí pro zemědělce do roku 2013.

"Navržený text je přijatelný. Je to dost na to, aby zasedání neskončilo krachem," prohlásil "ministr" obchodu EU Peter Mandelson. Právě na postoj Evropské unie ohledně dotací ostatní státy čekaly.

Farmáři z chudých zemí tvrdí, že nemají šanci se svou nedotovanou produkcí na světových trzích uspět. Zemědělské produkty jsou přitom často jediným vývozním artiklem nejchudších zemí.

Chudé země ustoupily

Země třetího světa vedené Brazílií a Indií původně požadovaly, aby bohaté země jako EU a USA přestaly deformovat světový agrární trh dotacemi od roku 2010.

Jednání Světové obchodní organizace v Hongkongu provázely masové protesty v ulicích
Jednání Světové obchodní organizace v Hongkongu provázely masové protesty v ulicích | Foto: Reuters/Claro Cortes

Rozvojové státy nakonec o něco ustoupily a navrhly odložení termínu o tři roky. "To, co je v navrženém dokumentu, bych nazval jako skromné, ale ne nevýznamné," zhodnotil dohodu brazilský ministr zahraničí Celso Amorim, který vede skupinu rozvojových zemí G-20.

Součástí ústupku je také posunutí termínu pro odstranění cel a dovozních omezení. V roce 2008 by měly být tyto překážky odstraněny u 97 procent zboží oproti původně navrhovaným 99,9 procentům.

Dohodu musely schválit všechny země, jinak by skončilo celé zasedání krachem. Kolo vyjednávání započaté před čtyřmi roky v katarském Dauhá tak definitivně neztroskotalo, ale bude pokračovat příští rok.

Nevládní organizace: Zklamání

Nevládní organizace, které zastupují většinou zájmy rozvojových zemí, se k dohodě vyjádřily odmítavě. "Hongkong spravedlnost nepřinesl," uvedla katolická charitativní organizace CAFOD.

"Navržený text je velkým zklamáním a zradou rozvojových slibů bohatých zemí, jejichž zájmy opět zvítězily," zní prohlášení organizace Oxfam.

 

Právě se děje

Další zprávy