Dohoda s Gazpromem přinesla firmě E.ON vyšší zisk

ČTK ČTK
13. 8. 2012 9:19
Firmě nepřibyly žádné náklady spojené se zavíráním jaderných elektráren
Foto: eon.cz

Frankfurt - Zisk největší německé energetické skupiny E.ON se v první polovině roku více než ztrojnásobil hlavně díky dohodě o cenách plynu s ruským Gazpromem a nulovým nákladům spojeným se zavíráním jaderných elektráren v Německu.

Čistý zisk vzrostl na 3,13 miliardy eur (78,6 miliardy Kč) z loňských 948 milionů eur.

E.ON minulý měsíc uzavřel novou dlouhodobou dohodu o levnějších dodávkách plynu s ruskou firmou Gazprom OAO. Dohoda měla podle E.ON na hospodaření pozitivní dopad až 1,2 miliardy eur. Společnost rovněž v roce 2011 musela zaúčtovat vysoké mimořádné náklady kvůli rozhodnutí vlády urychlit odstavení jaderných reaktorů v zemi.

V Česku jsou tržby vyšší o 11 procent

Firma však současně varovala, že slabá poptávka po elektřině v Evropě má dopad na využití kapacit, ceny a ziskové marže u elektráren na fosilní paliva, napsala agentura Reuters.

Tržby se v pololetí zvýšily o 23 procenta na 65,4 miliardy eur, z toho v České republice o 11 procent na 1,56 miliardy eur. Hrubý provozní zisk stoupl o 56 procent na 6,7 miliardy eur.

V České republice E.ON provozuje rozvodné sítě v jižních Čechách a na jižní Moravě. Jeho loňský provozní zisk před odpisy vzrostl o 45 procent na 470 milionů eur a tržby se zvýšily o 18 procent na 2,76 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy