Dohled nad trhem v USA selhal, napovídá kauza Madoff

Dina Podzimková
17. 12. 2008 19:15
Americkou Komisi pro cenné papíry čeká vnitřní vyšetřování
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Washington - Kontrola amerického finančního trhu selhala. Komise pro cenné papíry (SEC) podle svého šéfa Christophera Coxe projde vnitřním vyšetřováním kvůli závažnému pochybení v kauze padesátimiliardového podvodu Bernarda Madoffa.

"Důvěryhodná a konkrétní obvinění ohledně Madoffova finančního počínání byla opakovaně předkládána zaměstnancům SECu přinejmenším od roku 1999, ale nikdy nebyla doporučena komisi k projednání," řekl Cox agentuře Reuters. V praxi to znamená, že se jeho podřízení spokojili s daty, která jim dodala Madoffova firma, místo aby si na základě předložených pochybností vyžádali soudní příkaz a na jeho základě začali věc šetřit.

Na hlavu agentury se kvůli tomu, že včas neodhalila gigantické Ponzi schéma, snesla vlna kritiky. V přehlížení jakýchkoli problémů si podle šéfa britské kapitálové společnosti Alchemy Partners Jona Moultona SEC "počínal podivuhodně dobře". Podobného názoru je jeho i krajan, jeden ze členů vedení investiční firmy GLC Steven Bell. "Je to skoro, jako by jim někdo řekl: 'Můj soused odvedle je zloděj, jdi tam a prověř to' a oni zjevně nešli," cituje ho BBC.

Tratit budou i ti, kdo již peníze vybrali

Skandál, který vypukl na konci minulého týdne, zasáhl i řadu velkých bank. V podvodných fondech o peníze přišla mimo jiné japonská Nomura nebo francouzská BNP Paribas. I když zatím není u všech postižených institucí jasné, kolik peněz do obřího "letadla" vložily, zdá se, že největší ztrátu více než tři miliardy dolarů utrpěla španělská Banco Santander.

Podle znalců amerického práva je navíc možné, že na Madoffovu činnost doplatí i ti, kteří peníze z jeho společnosti Bernard L. Madoff Investment Securities již dávno vybrali. Právní zásada takzvaného podvodného výběru totiž říká, že v podobných případech budou investoři své "zisky" a možná dokonce i část své původní investice muset vrátit. Ve skutečnosti totiž nejde o profit, ale o peníze dalších lidí, kteří se do Ponzi schématu zapojí.

Nucená správa v případě krachu pak všechny investory činí velmi zranitelnými. "Jakmile totiž zbankrotují, mohou jít až šest let zpátky. Myslím, že pak je fér, že se vrací vše nad rámec základního vkladu," domnívá se majitel investiční poradenské společnosti Alpha Capital Management LLC Brad Alford.

Infobox

Předpokládané ztráty velkých bankovních ústavů (v dolarech)
Banco Santander (Španělsko) - 3,1 miliardy
HSBC (Velká Británie) - 1 miliarda
Natixis (Francie) - 605 milionů
Royal Bank of Scotland (Velká Británie) - 601 milionů
BNP Paribas (Francie) - 460 milionů
BBVA (Španělsko) - 400 milionů
Man Group (Velká Británie) - 360 milionů
Reichmuth & Co (Švýcarsko) - 325 milionů
Nomura (Japonsko) - 303 milionů

Sám má ostatně s podobnou situací zkušenost z dřívějška. Jeden z jeho klientů vybral své peníze z 450milionového fondu v Connecticutu, který o rok později zkrachoval. "Uzavřeli jsme to dohodou, ale museli jsme vrátit celý zisk a polovinu základního vkladu," popisuje.

Z brigádníka bankéř, z bankéře podvodník

Madoff s podnikáním začal již ve svých 22 letech v roce 1960 s pouhými 5000 dolary vydělanými během letní brigády v kapse. V průběhu let si vybudoval pověst solidního bankéře, která mu vynesla mimo jiné místo šéfa jednoho z nejznámějších akciových trhů Nasdaq. Postupně si našel cestu až do nejvyšších kruhů finančního světa. Majetek jeho společnosti, která byla od 80. let jednou z největších v oboru, se v roce 2000 odhadoval na 300 milionů dolarů.

Dokonalý bankéř. Bernard Madoff působil po řadu let i v čele jednoho z nejznámějších amerických akciových trhů Nasdaq.
Dokonalý bankéř. Bernard Madoff působil po řadu let i v čele jednoho z nejznámějších amerických akciových trhů Nasdaq. | Foto: Nasdaq

Když jej však přišla zatknout FBI, uvedl, že nemá "absolutně nic". Z dostupných informací zatím není jasné, kam se všechny peníze z fondu poděly. "Zdá se, že přinejmenším 15 miliard z bohatství, které se koncentrovalo hlavně na jižní Floridě a v New Yorku, odešlo do peněžního nebe," vyjádřil se Douglas Kass prezident investiční společnosti Seazbreeze Partners Management, která na obou jmenovaných místech působí.

Sedmdesátiletý Madoff byl krátce po svém zatčení propuštěn na desetimilionovou kauci, nyní je ale v domácím vězení. Pokud mu ale bude prokázána vina, hrozí mu až 20letý trest vězení a pokuta ve výši 5 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy