Dobrá zpráva: Náš region je konečně na cestě z krize

Petr Jemelka Petr Jemelka
17. 5. 2010 12:35
Cesta ale bude pro každého jinak dlouhá. Důležité je nicméně to, že vůbec jdeme
Zatímco měnová unie prochází nejhorší krizí od svého vzniku, náš region se potichu zotavuje.
Zatímco měnová unie prochází nejhorší krizí od svého vzniku, náš region se potichu zotavuje. | Foto: Evropská komise

Praha - Region střední a východní Evropy se začal pomalu, ale jistě vzpamatovávat z následků hospodářské krize a už vykazuje známky zotavení. Jako první po útlumu zvýšily svou aktivitu obchodní společnosti.

Právě toto odvětví by mělo spolu s bankovním sektorem posloužit jako hnací motor a vést k rozvoji celé ekonomiky. Domácnosti se budou podle analýzy UniCredit Group z dopadů recese vzpamatovávat déle.

"Dobrá zpráva je v tom, že pokud jde o zdolávání problémů s kvalitou úvěrů, blížíme se k vrcholu této hory. Je už patrná určitá stabilizace nesplácených úvěrů a my jsme přesvědčeni, že tento trend později v letošním roce povede k novému nastartování."

Přestože nebyl bankovní sektor zasažen tolik jako v jiných částech světa a už je patrné zlepšení, některé země by se měly zotavovat rychleji. Další budou zranitelnější přetrvávajícími turbulencemi trhu. Jako celek, píše se v analýze skupiny UniCredit, všechny zjevně zůstávají pod prahem svých možností.

"Očekáváme, že potenciál ve smyslu bankovní penetrace potrvá a že růst úvěrů a depozit dosáhne vyšší vyváženosti," říká Debora Revoltella, ředitelka divize strategických analýz UniCredit Group pro region střední a východní Evropy.

Tomu, aby se rekonvalescence ekonomiky rozběhla naplno, podle společnosti Unicredit brání malý počet udělených úvěrů. Jednoduše řečeno: v ekonomice se netočí dostatečně velký balík peněz.

To ale není dáno neochotou finančních institucí půjčovat, nýbrž nízkým zájmem klientů o půjčky. "V současné fázi potřebujeme, aby se známky zotavování ukázaly nejdříve na straně poptávky, teprve pak se reálně projeví akcelerace úvěrování," vysvětlila Revoltella.

 

Právě se děje

Další zprávy