Do Londýna mají povolený vjezd pouze čistá auta

lem
4. 2. 2008 18:00
Starosta rozšiřuje nízkoemisní oblasti (LEZ)
Podobné zóny existují v 70 městech osmi zemí Evropy.
Podobné zóny existují v 70 městech osmi zemí Evropy. | Foto: Reuters

Londýn - Čisté ovzduší bere starosta britské metropole Ken Livingston vážně. Z Londýna se dnešním dnem stalo "čisté město", do kterého bude vjezd povolen pouze autům splňujícím přísné ekologické normy.

Před lety zavedl starosta Livingston poplatky pro vjezd do londýnské City. Následovaly zóny, kde se vybírá takzvaný "poplatek v zácpě". A nyní rozšiřuje nízkoemisní oblasti (LEZ).

Do nich budou mít vjezd povolen pouze nákladní automobily a autobusy vyhovující přísných ekologickým pravidlům Evropské unie.

Čtěte také: Britská vláda velí vpřed v boji s emisemi

Všichni ostatní zaplatí denní poplatek ve výši 400 liber a v případě porušení nařízení pokutu až 2000 liber. Na dodržování má dohlížet speciální kamerový systém.

Do zóny mají od 4. února omezený vstup pouze automobily těžší než 13 tun, ale postupně se bude rozšiřovat i na další. Na začátku léta se kontrol musí obávat také majitelé autobusů i větších osobních aut.

Snahou londýnských radních je přímět vlastníky automobilů k modernizaci vozového parku. Automobily vyrobené po roce 2001 dané normy totiž bez rozdílů splňují.

Čeští dopravci se tak v Londýně nemají čeho obávat. Podle statistik totiž český vozový park patří k nejmladším v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy