Disney zvýšil tržby i zisk, rostl zájem o zábavní parky

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 11. 2011 11:10
Úspěšné byly například Disneylandy, hůře se dařilo filmovému průmyslu

Burbank - Walt Disney v uplynulém čtvrtletí překvapil analytiky. Meziročně se čistý příjem skupiny zvýšil o třicet procent. Za dobrým výsledkem stojí mimo jiné vyšší příjmy od návštěvníků zábavních parků.

Americká společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

Srovnáme-li čistý zisk za posledních dvanáct měsíců, tak došlo ke zlepšení o 21 procent na 4,8 miliardy dolarů (90,4 miliardy dolarů). Za čtvrtletí Walt Disney skončil s výsledkem 1,09 miliardy dolarů (20,5 miliardy Kč).

Tržby firmy se za čtvrtletí zvýšily o sedm procent na 10,4 miliardy dolarů.

Lidé stále utrácejí v Disneylandech

Největší příjmy skupině plynuly z mediální činnosti. K nárůstu došlo také u tržeb v zábavních parcích. Ty meziročně narostly o 11 procent na 3,12 miliardy USD (58,7 miliardy Kč). Za uplynulý rok se zvýšily o 10 procent.

Vydělat peníze se dařilo především Disneylandům v USA a Hong Kongu. Zde návštěvníci utratili více, ačkoliv se v posledním roce zvedly ceny vstupného, občerstvení i hotelového ubytování.

"Tyto příjmy také částečně kompenzovaly náklady na nový Disney resort na Havaji, který jsme v posledním čtvrtletí otevřeli, a menší výdělky v Disneylandu v Tokiu," uvádí společnost ve své tiskové zprávě. Za japonským poklesem stojí dočasné uzavření parku po březnovém zemětřesení.

Útrata v Disneylandu v Paříži se meziročně nijak zásadně nezměnila, informují zástupci Walt Disney.

Piráti z Karibiku už nelákají

Problémy měla společnost především ve filmovém průmyslu, kde tržby za poslední kvartál klesly o osm procent. Úspěch čtvrtého dílu Pirátů z Karibiku se nedostavil, očekávání nenaplnil ani snímek Auta 2.

Jak ovšem společnost upozorňuje, letošní výsledky srovnáváme s úspěšným rokem 2010, kdy Walt Disney pustil do kin tituly jako Alenka v říši divů, Toy Story 3 nebo Princezna a žabák.

Na rekordní úroveň se v posledním roce dostal zisk na akcii, které se obchodovaly za 2,52 dolaru. Zlepšení činilo 24 procent.

Za čtvrtletí, které skončilo 2. října, si akcionáři vydělali 58 centů, zatímco loni zisk činil 43 centů. Tento výsledek překonal odhady analytiků Bloombergu, kteří jako maximum předpovídali 55 centů. 

 

Právě se děje

Další zprávy