Disney prodává filmový Miramax, nemá dost hitů

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 7. 2010 13:05
Studio je podepsané například pod filmy Pulp Fiction nebo Tahle země není pro starý.
Že Miramax točí oscarové filmy? Ale málo vydělává, myslí si vedení Walt Disney. Ilustrační foto.
Že Miramax točí oscarové filmy? Ale málo vydělává, myslí si vedení Walt Disney. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Los Angeles, Bangalore - Slavné studio s ještě slavnějšími filmy na kontě mění majitele. Společnost Walt Disney se po půl roce jednání dohodla s firmou Filmyard Holding na prodeji filmového studia Miramax.

Jeho logo se objevilo například v úvodních titulcích oscarového muzikálu Chicago, hitu Zamilovaný Shakespeare, kultovní Pulp Fiction nebo oceňovaného filmu Tahle země není pro starý.

"Přestože jsme velmi hrdí na úspěchy Miramaxu, současná strategie společnosti Walt Disney je zaměřit se na tvorbu velkých filmů pod značkami Disney, Pixar a Marvel," uvedl v prohlášení šéf společnosti Disney Robert Iger.

Jak informovala agentura Reuters, této strategii nevyhovuje fakt, že Miramax sice produkuje oceňované filmy, ale v poslední době postrádá velké kasovní trháky, jakým bylo právě například Chicago.

Tři muži a pět Oscarů; bratři Coenové a producent Scott Rudin pózují s cenami za film Tahle země není pro starý.
Tři muži a pět Oscarů; bratři Coenové a producent Scott Rudin pózují s cenami za film Tahle země není pro starý. | Foto: Reuters

Prodej Miramaxu za 660 milionů dolarů zahrnuje také práva k více než sedmi stovkám filmů. Součástí konsorcia Filmyard Holding je mimo jiné investorská firma Colony Capital, která před ztrátou autorských práv před nedávnem zachránila slavnou fotografku Annie Leibovitz, když vykoupila její dluhy. Na konsorciu se podílí také stavební magnát Ron Tutor.

Nabídka Miramaxu k prodeji zaujala celou řadu losangeleských filmových investorů včetně bratrů Weinsteinových, kteří studio založili.

Společnost Disney krom dohody o prodeji studia také oznámila uzavření dalšího obchodu - koupila za 763 milionů dolarů firmu Playdome, která vyvíjí společenské hry.

 

Právě se děje

Další zprávy