Diamanty za dolary. Oppenheimerové končí v De Beers

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 11. 2011 13:10
Rodina získá za prodaný podíl více než 5 miliard dolarů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn  -  Století nadvlády rodiny Oppeheimerů v diamantovém průmyslu je u konce. Nadnárodní těžařský gigant Anglo American oznámil, že získá většinovou kontrolu nad největším světovým producentem diamantů De Beers.

Firma se dohodla, že ve společnosti De Beers koupí 40procentní podíl od rodiny Oppenheimerů za 5,1 miliardy dolarů (92 miliard Kč). Anglo American dosud vlastnila v De Beers 45 procent, celkem tak dosáhne podílu už 85 procent.

Anglo American je akcionářem De Beers již více než osm desetiletí. O zvýšení podílu Anglo American v De Beers se podle agentury Reuters již dlouhou dobu spekulovalo.

Rodina váhala, ale nakonec prodala

"Tato transakce je pro Anglo American unikátní příležitostí k upevnění kontroly nad vedoucí světovou diamantovou společností De Beers," uvedla generální ředitelka Anglo American Cynthia Carrollová. Zbývajících 15 procent v De Beers vlastní botswanská vláda.

Firmu De Beers založil v roce 1888 Cecil Rhodes. V roce 1927 nad ní získal kontrolu Ernest Oppenheimer. "Bylo to závažné a obtížné rozhodnutí," řekl k prodeji podílu jeho vnuk Nicky Oppenheimer. "Po pečlivém zvážení nabídky a rodinných zájmů jsme se jednomyslně rozhodli návrh Anglo American přijmout," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy