Deutsche Bank obviněna, měla krýt ztráty za 12 miliard

ČTK ČTK
6. 12. 2012 9:33
Bývalí pracovníci své obvinění předložili ve stížnostech pro americké regulační úřady
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

New York - Největší německou banku Deutsche Bank její tři bývalí zaměstnanci obvinili z toho, že se za finanční krize nepřihlásila k účetním ztrátám v sumě 12 miliard dolarů (232 miliard Kč).

Tímto způsobem se údajně vyhnula nutnosti požádat stát o finanční záchranu, napsal dnes britský list Financial Times. Banka jakékoli pochybení popírá a věc označuje za starou a vyřešenou.

Bývalí pracovníci své obvinění předložili ve stížnostech pro americké regulační úřady v čele s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC). Deutsche Bank podle nich špatně oceňovala své obrovské pozice ve strukturovaných derivátech zvaných pákové supernadřízené obchody, sdělili lidé obeznámeni s obsahem stížností. Nominální hodnota těchto kontraktů dosahovala 130 miliard dolarů.

 

Stížnosti tvrdí, že kdyby Deutsche ocenila tyto pozice správně, její kapitál by klesl na nebezpečně nízkou úroveň a mohla by potřebovat pomoc státu. Obchodníci Deutsche prý nerespektovali pravidlo oceňovat aktiva průběžně podle jejich tržních cen. Kvůli tomuto pravidlu, které bylo zavedeno jen o několik let předtím, musely americké banky v letech 2007-09 v důsledku propadu cen hypotečních cenných papírů odepisovat desítky miliard dolarů a ocitaly se na pokraji krachů.

Deutsche Bank k případu uvedla, že je více než dva a půl roku starý a byl zveřejněn už v červnu 2011. Dodala, že po "pečlivém a důkladném vyšetřování" byla obvinění shledána "zcela nepodloženými". Banka nicméně slíbila, že bude s americkými úřady při vyšetřování stížností plně spolupracovat.

 

Právě se děje

Další zprávy