Děsivá kombinace na trzích: Řecko a idiot u počítače

Zdeněk John
7. 5. 2010 13:58
Akcie zažívají stejné dny jako po útoku na USA 2001 nebo po pádu Lehman Brothers
Dolů, jen směrem dolů. Akciové trhy prožívají kritické dny.
Dolů, jen směrem dolů. Akciové trhy prožívají kritické dny. | Foto: Reuters

* Padají burzy v celé Evropě * Čtvrteční dění na burze New Yorku se vyšetřuje, hlášení chce Obama * Makléř si nejspíš spletl miliony s miliardami a počítače byly příliš rychlé

Praha/New York - Ani útok na Ameriku v září 2001 nebo pády bank na počátku velké ekonomické krize nevyděsily finančníky natolik jako chyba makléře ze čtvrtečního večera. Každý o ní teď mluví.

Nejemotivnější komentátoři ze seriózních bankovních domů viníka nazývají idiotem. Přitom ani nevědí, zda to byl on, kdo něco opravdu udělal.

"Řeknu vám, že toto je už sedmá krize, kterou ve svém životě zažívám, a že jsem obchodoval, i když Amerika zažila útok na newyorská dvojčata. Ale musím říci, že něco jako tohle tu skutečně ještě nebylo," napsal Ken Veksler ze Saxo bank.

Právě on použil ostrý výraz pro muže, který nejspíš zadal příkaz k zobchodování 16 miliard akcií namísto 16 milionů a způsobil tak, že americký index Dow Jones zaznamenal největší okamžitý pokles v historii.

Pokles a následný růst se přitom udál tak rychle, že kdybyste zrovna byli na toaletě, tak ho nejspíš ani nepostřehnete, napsal odborný server Investiční web. Stačilo pár minut a nervózní trhy se zhroutily.

Některé zdroje nyní zpochybňují, zda se popsaná situace odehrála vinou zmíněného makléře.

Události na amerických burzách začala prošetřovat americká komise pro cenné papíry SEC, která sleduje záznamy z obchodování. Ve hře je též vyšetřovací verze, že kdosi úmyslně vyvolal pokles na trhu, napsal server Patria. Jeden z členů komise řekl, že byl zaznamenán "anomální a nevysvětlitelný nárůst prodejních příkazů, zřejmě v Chicagu".  Během deseti minut zmizel bilion dolarů (!) tržní hodnoty akcií. 

Je potřeba říct, že podobné věci, které se včera udály na Wall Street, se nestanou, když jsou trh a obchodování "zdravé". Sociální nepokoje v Řecku a obavy, že se problémy se splácením dluhů rozšíří na další země eurozóny, však vykonaly své.

Citigroup: To není možné

Citigroup, pro niž zmíněný makléř pracoval, označila za velmi nereálné, aby se takto někdo spletl. Velkou roli na obrovském pádu akcií během pár minut má i elektronické obchodování. Počítače reagují v nanosekundách a jsou naprogramovány tak, aby spustily prodejní příkazy při tak velkých pádech, který včera nastal. A tím se pád promění ve volný pád.

Drobný investor, který používá některou z elektronických obchodních platforem, musí před samotným nákupem či prodejem projít a odkliknout přibližně dvě až tři "okna", aby ověřil objednávku. Proto se hodně investorů ptá, jak je možné, že někdo může prodat 16 miliard indexových akcií bez jakéhokoliv ověření, píše zmíněný Investiční web.

Při pohledu na počítačovou klávesnici je mezi písmeny "M" milion a "B" bilion (pozn. red: v angličtině billion znamená miliardu) ještě jedno písmeno, a to "N". Jak "tlustý" by musel mít některý z makléřů prst, aby se prostě o tolik přeťukl?

O historicky rekordním propadu Dow Jonesova indexu byl podle agentur informován prezident Barack Obama.

Panika na trzích je však reálná. Burzy v Evropě padají i v pátek, a to dramaticky rychle. Analytici varují, že nyní žádná investice není bezpečná.

"Když to řeknu jednoduše, vystupte ze všech pozic, nehledě na to, jak jsou ziskové, protože situace se hned tak neuklidní a o své zisky byste mohli zase rychle přijít," uvedl Ken Veksler.

 

Právě se děje

Další zprávy