Desetidolarovka se obarvila

Adam Junek
3. 3. 2006 11:30
Washington - Už žádná nudná zelená, ale barvami hrající bankovka. Tak vypadá nová "desetidolarovka", která právě vstupuje do oběhu.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu. | Foto: AP

Komerční banky po celých Spojených státech obdržely na 800 milionů kusů nových desetidolarových bankovek a během několika dní se barevný "Alexander Hamilton", jeden z autorů americké ústavy, dostane do pokladen obchodů a peněženek Američanů.

Desetidolarovka je tak již třetí bankovkou v řadě, která se mění. Barevný kabát již oblékly 20- a 50dolarovky. První dostala novu tvář "dvacka", a to v roce 2003, o rok později padesátka. Na řadě je teď stodolarovka.

"Abychom byli stále před možnými padělateli, musíme měnit design bankovek. A to každých sedm až deset let," citoval list Washington Post Annu Escobedo Cabralovou z ministerstva financí.

První desetidolarovka už byla utracena. Tuto čest měl Michael Lambert z americké centrální banky Fed. Nakoupil za ni v obchodě se suvenýry v Národním archivu kopii americké ústavy. Právě v archivu je uložen i originál ústavy.

Stodolarová bankovka by se do odstínů červené a žluté mohla proměnit už příští rok. Menší hodnoty, tedy pěti- a jednodolarové bankovky nový design nedostanou.

 

Právě se děje

Další zprávy