Dell prochází černým obdobím

Dušan Klimeš
18. 8. 2006 13:30
San Francisco - Počítačovou firmu stíhá jeden nezdar za druhým. Poté, co oznámila, že musí stáhnout čtyři miliony baterií z laptopů, přišla další rána v podobě enormního poklesu zisku.

První můrou, kvůli které bude mít management vrásky na čele, je kauza špatných baterií v laptopech.

V úterý museli zástupci Dellu oznámit, že v 4,1 milionech laptopů jsou špatné baterie, které mohou způsobit i vznícení přístroje. Týká se to kousků, které byly vyrobeny mezi dubnem roku 2004 a letošním rokem.

Přestože vina není přímo na společnosti Dell, ale na výrobci baterií Sony, pověst největšího výrobce notebooků na světě tím utrpěla vážnou trhlinu.

Když se nedaří...

Nezávisle na tom dnes musela společnost oznámit, že její čtvrtletní zisk se od minula propadl o více než padesát procent. Zatímco za první tři měsíce roku 2006 činil 1,02 miliardy dolarů, ve druhém čtvrtletí dosáhl pouze k 502 milionům dolarů.

Zakladatel společnosti Dell computers Michael Dell
Zakladatel společnosti Dell computers Michael Dell | Foto: Reuters

Na vině je razantní snížení cen produktů a nejnižší růst prodejů za poslední čtyři roky.

Naopak největší konkurent Dellu, společnost Hewlett-Packard, včera oznámila nárůst svých zisků o 14 procent.

"Nebylo to dobré čtvrtletí a stále není jasné, jakou strategii firma použije, aby to napravila a vývoj otočila," řekl agentuře Bloomberg Brent Bracelin, analytik společnosti Pacific Crest Securities.

"Lidé se začínají strachovat o budoucnost společnosti," dodává Bracelin.

... tak se nedaří

Aby toho však nebylo na firmu v jednom týdnu málo, přišel čas přiznat, že se jejím účetnictvím zabývá americká Komise pro cenné papíry (SEC).

Foto: Dell computers

SEC si totiž vyžádal informace, které se týkají tržeb a dalších účetních či finančních ukazatelů. A to za několik let dozadu. Podle Dellu však celá záležitost pravděpodobně nebude mít "hmotný dopad" na finance společnosti.

"Mohu říct jedině to, že SEC si vyžádal podklady a nesdělil nám podrobnosti. Prý se však toto vyšetřování týká až několika stovek společností," řekl ředitel společnosti Kevin Rollins.

Toto neformální vyšetřování začalo již v loni v srpnu, ovšem firma o něm informovala až dnes. Podle zástupců firmy to bylo kvůli tomu, že "od komise neměla svolení ke zveřejnění této informace".

 

Právě se děje

Další zprávy