Dell dá do počítačů software Google

ČTK
26. 5. 2006 12:32
San Francisco - Americká společnost Dell Computer začne některé své počítače osazovat softwarem firmy Google.
Zakladatelé Google.com Sergey Brin a Larry Page
Zakladatelé Google.com Sergey Brin a Larry Page | Foto: dpa

Aliance by měla být prospěšná pro obě firmy a hlavně Google bude schopen lépe konkurovat svému úhlavnímu rivalovi Microsoft. O chystané alianci informovali zástupci Googlu a potvrdili tak spekulace, o nichž se hovoří už delší dobu.

"Je to opravdu velká věc, a to pro obě firmy," podotkl výkonný ředitel společnosti Google Eric Schmidt. Ten se zúčastnil konference o internetu v americkém Las Vegas.

Firmy se o finančních podmínkách kontraktu nezmiňují. Když se však o alianci začalo asi před čtyřmi měsíci hovořit, objevily se podle agentury AP informace, že Google je ochoten Dellu zaplatit až jednu miliardu dolarů za to, že bude v dalších třech letech do svých osobních počítačů instalovat software Google.foto2

Oznámené partnerství znamená, že potenciálně by mohly výrobní závody společnosti Dell opouštět až miliony osobních počítačů, na nichž budou připraveny třeba programy k vyhledávání informací anebo odkazy na webové stránky. Google by tak mohl získat další impulz ke zvýšení zisků, které mu už teď rostou dvouciferným tempem ročně.

Google sídlí v Mountain View v Kalifornii a doposud se nejvíce spoléhal na uživatele, kteří si jeho software stahují z webových stránek. To se nyní může změnit, což zřejmě pocítí i Microsoft. Jeho operační systém Windows, v němž je nainstalovaný prohlížeč Explorer, dával Microsoftu až doposud silné konkurenční výhody nad jinými výrobci softwaru.

Google je pro Microsoft v posledních dvou letech vážnou hrozbou, protože na trh uvedl řadu nových programů zaměřených na zvýšení uživatelského pohodlí při práci s počítačem. Nové produkty umožňují například přehledněji vyhledávat a řadit soubory na pevném disku, případně vést evidenci událostí na příští dny.foto3

Za poslední dva týdny je to podruhé, co Dell oznámil alianci s firmou, která se profiluje jako soupeř největšího hráče v daném odvětví. Například minulý týden sdělil, že začne využívat čipy společnosti Advanced Micro Devices, která je hlavním konkurentem Intelu.

 

Právě se děje

Další zprávy