Definitiva: Portugalsko patří Budvaru

Tomáš Fránek
11. 1. 2007 16:40
Brno/Štrasburk - Českobudějovický pivovar vyhrál další spor o známku s americkým konkurentem.

Anheuser-Busch neuspěl s odvoláním ve sporu o ochrannou známku Budweiser Budvar v Portugalsku. Evropský soud pro lidská práva vynesl definitivní verdikt.

Soudci Velkého senátu štrasburského soudu totiž poměrem hlasů patnáct ku dvěma dnes zamítli stížnost amerického koncernu, kterému se nelíbilo rozhodnutí nejvyššího portugalského soudu z roku 2001.

V něm soud uvedl, že český pivovar Budějovický Budvar má právo známku Budweiser v Portugalsku používat na základě smlouvy o ochraně původu, která byla uzavřena mezi Českem a Portugalskem v roce 1986.

Foto: Archiv

Práva porušena nebyla

Rozhodnutí bylo podle zástupců amerického pivovaru v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech, která jednotlivcům i firmám zaručuje ochranu majetku.

Evropský soud pro lidská práva poprvé rozhodl proti americkému pivovaru už v říjnu 2005.

Soud tehdy prohlásil, že právo pivovaru na klidné užívání ochranné známky nebylo porušeno, protože pivovar neměl ochrannou známku Budweiser v Portugalsku nikdy zaregistrovanou.

Dnes Evropský soud zamítl odvolání firmy, podle soudců nebyla práva americké firmy porušena. Rozhodnutí soudců Velkého senátu, který řeší odvolání, bylo jednoznačné, pro odmítnutí stížnosti bylo patnáct soudců, dva byli proti.

Patentový úřad v Portugalsku loni po sedmiletém sporu rozhodl, že ochranná známka Budweiser Budvar patří s konečnou platností Budějovickému Budvaru.

Foto: Aktuálně.cz

Evropský soud byl přitom poslední instancí, která ještě mohla spor zvrátit.

"Po sedmi letech jsme dosáhli dalšího konečného vítězství, které nám poskytuje známkoprávní jistotu a umožňuje nám bez rizika investovat do rozvoje našich obchodních aktivit na portugalském trhu," uvedl po rozhodnutí patentového úřadu mluvčí Budvaru Petr Samec.

Spory a dohoda

Po celém světě spolu oba pivovary vedou asi 40 známkoprávních sporů a více než 70 správních řízení před patentovými úřady.

Anheuser-Busch kontroluje asi polovinu amerického trhu s pivem a jeho značka Bud Light je nejprodávanější v zemi.

Budvar je třetím největším pivovarem v České republice a patří mezi přední tuzemské exportéry piva. Zhruba polovina z jeho roční produkce se vyváží do 50 zemí.

Na začátku letošního roku se firmy dohodly, že americký pivovar bude do Spojených států dovážet ležák Czechvar Premium Czech Lager, který vyrábí Budějovický Budvar.

Dohoda ale nebude mít vliv na jejich vzájemné právní spory ohledně značky Budweiser a dalších ochranných známek v jiných zemích.

Podmínky dohody, jež vstoupila v platnost 5. ledna, nebyly zveřejněny. Pivovary se nicméně shodly, že tato jejich spolupráce nemůže být při žádném ze vzájemných sporů využita jako podpůrný argument pro jednu ze stran, napsala agentura Reuters.

"Dohoda je zároveň historickým mezníkem ve vztazích mezi našimi společnostmi. Od diskusí mezi právníky jsme dokázali přejít k věcnému dialogu, který přinese prospěch oběma stranám. Náš podnik tím získal nejlepšího importéra v USA," řekl generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

 

Právě se děje

Další zprávy