Davos zažije morální kapitalismus. Žádný alkohol a lyže

Tomáš Fránek
27. 1. 2010 7:31
Na Světové ekonomické fórum míří bankéři a politici s morálním kapitalismem
Předsálí jednacích prostor v Davosu. Ilustrační snímek
Předsálí jednacích prostor v Davosu. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha/ Davos - Měli by přiletět pravidelnými linkami, neměli by se ukazovat na lyžích nebo s alkoholem v ruce.

O kom je řeč? O amerických bankéřích, kteří po loňském půstu znovu míří na Světové ekonomické fórum do švýcarského Davosu.

Jestli bankéři dodrží rady marketingových expertů a omezí lyžování a popíjení, jisté zatím není. Určitě se ale šéfové bank budou snažit společně lobbovat proti plánům amerického prezidenta Baracka Obamy, který chce omezit jejich moc.

Proti Obamovi bez Obamy

Hlavními tématy setkání politiků a ekonomů, kteří se od středy sjíždí do Davosu už po čtyřicáté, budou světový hospodářský růst, spory mezi Čínou a Spojenými státy ohledně nízké hodnoty čínské měny a navrhované bankovní regulace.

Podle listu Financial Times se řada šéfů předních amerických bank bude snažit v Davosu lobbovat proti dramatickým plánům amerického prezidenta Baracka Obamy na reformu bankovnictví.

Obama chce menší banky, jejichž pád by nepřinesl problémy celé ekonomice. Banky by také podle plánů amerického prezidenta měly omezit některé své obchody na vlastní účet a podíl v některých investičních fondech. Také by měly platit zvláštní bankovní daň.

A i když účast bankéřů nebude o moc větší než v minulých letech, změna proti loňskému roku je viditelná, do Švýcarska míří těžké váhy bankovního sektoru.

Několik finančních ústavů už totiž potvrdilo, že se na Světové ekonomické fórum chystá nejvyšší management. Do Davosu míří například Brian Moynihan, šéf Bank of America, šéf Deutsche Bank Josef Ackerman nebo generální ředitel generální ředitel Citigroup Vikram Pandit.

Pomoc a morální kapitalismus

Bankéři se netají tím, že chtějí s politiky jednat o tom, co bude dál. "Bližší mezinárodní spolupráce mezi politiky a klíčovými postavami byznysu je hlavní záležitost, na kterou se letos musíme zaměřit," poznamenal podle webu fóra šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.

Obamy se ale bankéři nedočkají. Prezident zůstane doma, zastoupí ho šéf ekonomických poradců Lawrence Summers.

Setkání zahájí ve středu francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který prosazuje koncept morálního kapitalismu

V Davosu se čeká příjezd 2,5 tisíc účastníků z 90 zemí, setkání se zúčastní na 30 prezidentů a premiérů vlád celého světa. "Aby se zlepšil svět, v němž žijeme, je třeba kooperace na globální úrovni, která by řešila současné výzvy i budoucí rizika. Globální spolupráce pak vyžaduje, aby se lidí z byznysu, vlád, médií, vědy, církví i občanské společnosti snažili spolupracovat, jako opravdová komunita," je uvedeno v krédu letošního davoského setkání.

"Musíme se na naše setkání dívat v kontextu toho, co se právě děje - v tomto kontextu mě trápí, že současný systém globální spolupráce není dostatečně efektivní," uvedl Klaus Schwab, zakladatel Fóra. Dodal ještě, že na programu bude i otázka řešení následků ničivého zemětřesení v Haiti. Právě kvůli pomoci Haiti do Švýcarska zamíří rovněž bývalý prezident USA Bill Clinton.

 

Právě se děje

Další zprávy