Další smutné ráno Evropy, S&P snížila rating Itálii

Ekonomika Ekonomika
20. 9. 2011 8:02
Nečekaný krok může znovu rozkývat již tak neklidné trhy Evropské unie
Obrázek z nedávné stávky, v níž Italové protestovali proti tomu, jak mocní vedou jejich zemi.
Obrázek z nedávné stávky, v níž Italové protestovali proti tomu, jak mocní vedou jejich zemi. | Foto: Reuters

Řím - Agentura Standard & Poor's v obavě o rostoucí zadlužení státu, které se vymyká kontrole, snížila rating italské ekonomiky. Stalo se tak navzdory tomu, že Itálie vedená Silvio Berlusconim nedávno přijala tvrdý úsporný rozpočet, jehož přijetí v zemi provázel neklid.

Podle S&P je však snížení ratingu z A+/A-1+ na A/A-1 nevyhnutelné, protože celkový výhled jedné z klíčových evropských ekonomik je "negativní".

"Domníváme se, že kvůli celkovému zpomalení ekonomického výkonu Itálie se tamní vládě jen obtížně podaří dosáhnout cílů, které si stanovila v revidovaném fiskálním plánu," citovala BBC z prohlášení S&P.

Pro Evropu je to už páté snížení ratingu v krátké době, stejné hodnocení si už museli vyslechnout Řekové, Španělé, Irové, Portugalci a obyvatelé Kypru.

Poměrně nečekaný krok Standard & Poor's může znovu rozkývat již tak neklidné trhy Evropské unie. Itálie má druhou nejvyšší úroveň dluhu a cena, za kterou jí jsou investoři ochotni půjčit na umoření závazků, roste. Po úterní zprávě pravděpodobně vyletí ještě výše.

První signály z obchodování v Asii to potvrzují, euro prudce oslabilo proti dolaru i jenu.

Přitom už v pondělí globální trhy opětovně zneklidnily zprávy o skutečné schopnosti Řecka, nejpostiženější země eurozóny, vyrovnat se s reálnou hrozbou státního bankrotu.

 

Právě se děje

Další zprávy