Další Řecko nechceme, řekli ministři EU a zavedli trest

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
15. 3. 2011 11:58
Kdo z členů eurozóny bude mít vyšší schodek než 3% HDP, zaplatí 0,2% HDP pokuty
Přísnější pravidla mají chránit evropskou měnu před další dluhovou krizí. Ilustrační foto.
Přísnější pravidla mají chránit evropskou měnu před další dluhovou krizí. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Státy eurozóny, jejichž deficit státního rozpočtu překročí stanovený limit tří procent hrubého domácího produktu, budou pro příště platit pokutu.

Na svém jednání se na tom shodli ministři financí Evropské unie. Dohodli se na postihu ve výši 0,2 procenta HDP dané země. Stejný trest by měl platit také pro země, jejichž zadlužení přesáhne 60 procent HDP a hospodaření státu jej bude snižovat jen pomalu nebo vůbec.

Zpřísnění rozpočtových pravidel, které by mělo v budoucnu zabránit dluhovým krizím, budou členské státy projednávat v Evropském parlamentu v červnu.

Na rozdíl od původního návrhu Evropské komise by ale pokuty neměly platit automaticky při zjištění porušení pravidel, ale měli by o nich rozhodovat ministři financí v horizontu šesti měsíců. Komise by mohla trest uložit pouze v případě, že příslušný stát nebude pracovat na zlepšení situace.

Brusel ovšem nově začne monitorovat i makroekonomickou rovnováhu v celé EU. Chce tak zabránit situacím, jako bylo splasknutí realitní "bubliny" ve Španělsku či Irsku, které značně poznamenalo tamní ekonomiky a ohrozilo i budoucnost evropské jednotné měny. Zemi tak nehrozí postihy jen za porušení rozpočtových pravidel, ale i za vážné hospodářské rovnováhy.

 

Právě se děje

Další zprávy