Další oběť řecké krize, Allianz klesl zisk o polovinu

ČTK ČTK
23. 2. 2012 9:42
Pojišťovna hodlá 81 procent zisku vyplatit akcionářům, takže dividenda se nesníží
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Allianz Arena

Frankfurt/Mnichov - Největší evropská pojišťovna Allianz vytvořila za loňský rok čistý zisk 2,55 miliardy eur (asi 64,2 miliardy Kč), což je proti předchozímu roku propad skoro o polovinu.

Ve výsledku se odráží hlavně nutnost výrazně zvýšit odpisy investic do ztrátových řeckých dluhopisů. Výsledek přitom zaostal za odhady trhu, který čekal skoro o půl miliardy eur vyšší zisk, než firma oznámila.

Pojišťovna ale hodlá 81 procent čistého zisku vyplatit akcionářům, takže dividenda se nesníží a zůstane na 4,50 eura na akcii. Podnik si tak chce po neúspěšném roce naklonit akcionáře.

Vedle Řecka ovlivnily loňské hospodaření i přírodní katastrofy, s nimiž bylo spojeno vyšší plnění než v jiných letech.

Allianz účetně snížila hodnotu řeckých dluhopisů na 24,7 procenta jejich nominální hodnoty. Papíry tak nyní v účetnictví oceňuje částkou jen zhruba 310 milionů eur (asi 7,8 miliardy Kč).

Allianz však není jedinou velkou pojišťovnou, která loni musela odepsat řecké dluhopisy a měla vysoké výdaje s krytím pojistných událostí. Podobně je na tom třeba i francouzská Axa a další ústavy.

Allianz loni musela vynaložit na odpisy kolem 1,93 miliardy eur (asi 48,6 miliardy Kč), což je více než čtyřikrát tolik, co v předchozím roce. Výdaje na krytí škod po přírodních katastrofách vystoupily na 1,8 miliardy eur (asi 45,3 miliardy Kč).

Pozitivní očekávání

Pojišťovna ale vidí letošní rok mnohem optimističtěji a počítá s provozním ziskem zhruba 8,2 miliardy eur s odchylkou asi půl miliardy na každou stranu.

Loňský provozní zisk činil 7,9 miliardy eur (zhruba 198,8 miliardy Kč). Výhled čistého zisku pojišťovna neuvedla. Situace by se měla celkově zlepšit ve druhém pololetí.

Za čtvrté čtvrtletí loňského roku firma vytvořila čistý zisk 492 milionů eur (asi 12,4 miliardy Kč). Analytici v anketě agentury Reuters v průměru počítali se ziskem 958 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy