Credit Suisse se vykoupí z daňových úniků v Německu

Ekonomika Ekonomika
19. 9. 2011 10:38
Za ukončení vyšetřování daňových úniků zaplatí banka 150 milionů eur.
Banku bude ukončení vyšetřování stát 150 milionů eur.
Banku bude ukončení vyšetřování stát 150 milionů eur. | Foto: Reuters

Curych - Švýcarská banka Credit Suisse se vykoupí z vyšetřování daňových úniků v Německu.

Jak informovala agentura Reuters, banka souhlasila se zaplacením 150 milionů eur, tedy v přepočtu asi 3,7 miliardy korun, za to, že úřad prokurátora v Düsseldorfu zastaví vyšetřování jejích zaměstnanců kvůli daňovým únikům.

Prokuratura totiž v únoru nařídila razii v kancelářích Credit Suisse v Německu, při které její vyšetřovatelé shromažďovali důkazy.

"Zabránili jsme komplexnímu a vleklému právnímu sporu. Řešení, na němž jsme se dohodli, poskytuje právní jistotu," uvedla banka v prohlášení.

Agentura Reuters také upozornila, že se v tomto týdnu chystá jednání zástupců němeské a švýcarské vlády, kteří by měli podepsat dohodu o zdanění peněz německých občanů, které jsou uložené ve švýcarských bankách. Předpokládá se, že by mělo jít až o 150 miliard švýcarských franků, tedy víc než 3 biliony korun.

Vyšetřování zaměstnanců Credit Suisse v Německu zahájil hlavní prokurátor v Düseldorfu Ralf Möllmann na začátku roku, únorová razie pak byla součástí většího zátahu zaměřeného právě na daňové úniky.

Do podobné situace jako Credit Suisse se před časem dostala jiná švýcarská banka - Julius Baer. Ta se s úřady dohodla, že za ukončení vyšetřování zaplatí 50 milionů eur, tedy aso 1,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy