Credit Suisse: 5 důvodů, proč se nevrátí recese

investicniweb.cz
16. 9. 2010 8:40
Další z analýz renomované instituce se kloní k tomu, že ekonomika nespadne znovu do recese
Muž si pořizuje fotografii "nevídaného úkazu" na panelu na burze v Tokiu. Japonský index Nikkei klesl 8. října o 9,4 %, nejvíce od roku 1987
Muž si pořizuje fotografii "nevídaného úkazu" na panelu na burze v Tokiu. Japonský index Nikkei klesl 8. října o 9,4 %, nejvíce od roku 1987 | Foto: Reuters

Bern - Analytici švýcarské banky Credit Suisse zůstávají stále pozitivně naladěni ohledně vývoje světové ekonomiky. Současné zpomalení ekonomického oživení přisuzují typickému zpomalení uprostřed ekonomického cyklu a nejedná se podle nich o recesi s dvojitým dnem. Svůj optimismus opírají o pět argumentů.

1.Světový index nákupních manažerů v průmyslu potvrzuje růst americké (+3,5 %) a evropské (+2,5 %) ekonomiky. Navíc roste spotřebitelská důvěra v eurozóně.

2. Společnosti zůstávají podinvestovány (podíl na HDP je na historicky nejnižších úrovních). Volná firemní hotovost je na rekordních úrovních a finanční páku, kterou firmy využívají, zůstává na historicky průměrných hodnotách.

3. Zdá se, že to americké firmy "přehnaly" s propouštěním a model Credit Suisse počítá s ročním růstem zaměstnanosti o jedno procento. Již rostou také osobní týdenní příjmy.

4. Rozvíjející se trhy se dnes podílejí ze 48 procent na výkonu světové ekonomiky (měřeno HDP) a samotná Čína se na růstu od roku 2006 podílí 36 %. Analytici Credit Suisee se neobávají prudkého zpomalení čínské ekonomiky nebo pádu čínských nemovitostí.

5. Skoro nulové úrokové sazby pomáhají v posledních třech měsících zlepšit americké státní finance. Například 5letý reálný výnos na státních dluhopisech spadl z 0,6 % na 0,2 %.

 

Právě se děje

Další zprávy