Coca-Cola zpomalila, hlavním tahounem bylo Thajsko

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 2. 2012 15:29
Kromě poptávky v Asii podržel společnost také silný dolar, který zlevnil dovoz
Coca Cola - její úspěšná receptura je tajná, nelegální koka je její součástí
Coca Cola - její úspěšná receptura je tajná, nelegální koka je její součástí | Foto: Reuters

Atlanta - Coca-Cola vydělala v posledním čtvrtletí loňského roku o 71 procent méně než ve stejném období za rok 2010. Čistý zisk činil 1,65 miliardy dolarů, zatímco loni v zimě se jednalo o 5,77 miliardy dolarů.

Zisk na akcii klesl z 2,46 dolaru na konci roku 2010 na 72 centů. Jak ovšem uvedla agentura Reuters, nejnovější čísla jsou stále lepší, než čekali analytici.

Vedlo se hlavně v Thajsku

Největší výrobce nealkoholických nápojů ve světě doplatil především na celkový ekonomický pokles, který vedl k nižší poptávce.

Tahounem byly asijské trhy, především Thajsko, Indie a Čína, informovali zástupci společnosti v úterní zprávě. Například v Thajsku skupina meziročně utržila o 33 procent více, v Indii pak o 15 procent. Menší nárůst se týkal evropských trhů, Ruska nebo třeba Mexika a Japonska.

Pomohl naopak silný dolar, díky němuž firma získala levněji suroviny ze zahraničí, například plast nebo kukuřici, ze které získává sladidlo.

Kromě čtvrtletní čísel Coca-Cola představila i výsledky za celý loňský rok. Během toho zaznamenala nárůst hrubého zisku o 5 procent.

Coca-Cola Company aktuálně vyrábí a prodává více než 500 druhů nápojů. Nejznámější z nich je pochopitelně Coca-Cola, dále třeba Fanta nebo Sprite.


 

Právě se děje

Další zprávy