Clintonová a Obama hlasovali společně. A zbytečně

gaz
7. 2. 2008 18:15
Senátní balíček na oživení ekonomiky neprošel
Čas letí a v Kongresu se stále debatuje.
Čas letí a v Kongresu se stále debatuje. | Foto: Reuters

Washington - Oba demokratičtí kandidáti na prezidenta přerušili své volební kampaně a přiletěli do Washingtonu, aby se v Senátu zúčastnili důležitého hlasování o balíčku ekonomických pobídek, který má pomoci odvrátit v USA hrozbu hospodářské recese.

Ani hlasy Baracka Obama a Hillary Clintonové však nakonec nebyly demokratům nic platné.

Ke schválení reformního balíčku totiž chyběla ruka jediného senátora. Poté od návrhu dle listu New York Times odstoupil i vedoucí demokratické většiny Harry Reid, aby využil procedury, která mu v takovém případě dovoluje o něm znovu jednat.

Senát a Sněmovna ve sporu

Reformy mají pomoci oživit skomírající americkou ekonomiku. Politici z obou stran se shodnou na tom, že je důležité postupovat rychle, nejsou se však schopni domluvit na jejich konečném znění.

Existují tak dva návrhy: jeden sněmovní a druhý senátní. Oba jsou v zásadě stejné a nabízejí úlevy na daních americkým občanům a investiční pobídky firmám.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Senátní návrh na rozdíl od toho sněmovního obsahuje i platby 20 milionům důchodců a 250 tisícům veteránů, dále rozšíření podpory v nezaměstnanosti a úlevy uhelným společnostem. Také však požaduje škrty na daních pro relativně bohaté občany: budou na ně mít nárok, když jejich roční příjem nepřesáhne 150 tisíc dolarů.

Celkově senátní návrh během dvou let investuje 204 miliard dolarů, o 40 miliard více než sněmovní.

Reido-clintono-obamo-zákon

Reid se nyní pravděpodobně pokusí ještě jeden republikánský hlas získat (v tomto čtení zákon podpořilo 8 republikánů a 2 nezávislí). Demokratický vůdce se už před hlasováním pokusil nalákat republikány ze severských států přidáním 1 miliardy na podporu topení pro chudé Američany.

Možná je však i jiná cesta, a to úprava sněmovní verze, která by nyní zahrnovala i platby seniorům a veteránům. Takovýto zákon by zřejmě republikáni podpořili, jak už naznačil i jejich vůdce v Senátu Mitch McConnell.

"Klidně to pak můžeme nazvat zákonem Reida, Clintonové a Obamy," zavtipkoval si dle New York Times vedoucí republikánů.

Třetí favorit prezidentské volby - republikánský senátor John McCain - se na hlasování do Senátu nedostavil.

 

Právě se děje

Další zprávy