Členové unie povolili zvýšení rozpočtu

ČTK
17. 3. 2006 19:23
Brusel - Členské země EU odsouhlasily mírné navýšení sedmiletého rozpočtu společenství na roky 2007 až 2013.

Velvyslanci "pětadvacítky" dnes v Bruselu dali předsedajícímu Rakousku mandát, aby v tomto smyslu vyjednávalo s Evropským parlamentem. Konkrétní suma se bude před úterní schůzkou s EP a Evropskou komisí ještě projednávat, podle zdrojů v Radě EU by však neměla překročit dvě miliardy eur.

Český velvyslanec při EU Jan Kohout upřesnil, že dodatečné peníze by měly být určeny na společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU, na vědu, výzkum, inovace a vzdělání. Připustil, že tento ústupek nemusí uspokojit požadavky parlamentu, který požaduje vyšší sumy, obvykle ovšem na tytéž účely.

"Spoléhá se na to, že také europoslanci si uvědomují, že pokud nebude dohoda, nebude ani čerpání; pokud by dohodu zmařili, nesli by za to odpovědnost vůči veřejnosti," uvedl.

Rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser vyjádřil tento týden přesvědčení, že se podaří najít kompromis a že debata o sedmiletém rozpočtu skončí v dubnu. Pak se začnou urychleně projednávat prováděcí předpisy, zejména pro využívání fondů EU.

Teprve na jejich základě se mohou připravit národní operační programy, jejichž existence je nezbytná, aby se od ledna příštího roku mohly začít předkládat návrhy projektů financovaných z "nových" peněz EU.

EP žehrá na to, že prosincový summit schválil rozpočet, který neumožňuje dostatečně financovat výzkum, inovace a vzdělání, tedy oblasti, jež EU oficiálně propaguje jako klíčové pro rozvoj konkurenceschopnosti. Nelíbí se mu také množství peněz na kulturu a na rozvoj transevropských dopravních sítí.

Rozpočtový výbor EP schválil návrh rezoluce, která nastoluje možnost se uchýlit k jednoletému finančnímu plánování v EU, pokud by se sedmiletývýhled nepodařilo dohodnout. Nedosáhnou-li Rakušané s EP v úterý shody, má být návrh na jednoleté plánování ve středu předložen plénu parlamentu.

"Pětadvacítka" se v prosinci na nejvyšší úrovni dohodla, že v příštích sedmi letech bude hospodařit s 862,3 miliardy eur, což odpovídá 1,045 procenta hrubého národního důchodu členských zemí. Dnes unie utrácí asi 1,1 procenta. Hlavními položkami v rozpočtu zůstalo zemědělství a financování projektů v chudším zemích a regionech.

 

Právě se děje

Další zprávy