Členové OPEC zvažují posílení dodávek ropy kvůli Libyi

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
8. 3. 2011 16:38
Svou produkci zatím začala zvyšovat Saúdská Arábie, Írán a Alžírsko jsou proti
Část zemí OPEC je připravena dodávky zvýšit, jiné se tomu brání s tím, že růst cen je dočasný.
Část zemí OPEC je připravena dodávky zvýšit, jiné se tomu brání s tím, že růst cen je dočasný. | Foto: Reuters

Kuvajt, Duvaj - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) řeší, jak nahradit výpadek dodávek ropy z nepokoji zmítané Libye a s ním související prudký růst ceny této suroviny.

"Konzultujeme možné zvýšení produkce, ještě jsme ale o ničem nerozhodli," řekl novinářům kuvajtský ministr ropného průmyslu šajch Ahmad Abdalláh Sabah. Mimořádné zasedání ministrů členských zemí zatím ale organizace neplánuje.

Kuvajt podle Sabaha zatím své dodávky na rozdíl od Saúdské Arábie nezvýšil. Právě Saúdská Arábie má z členských zemí organizace nejvyšší volné těžební kapacity v rozsahu asi 3,5 milionu barelů denně, což by ztráty ze skomírající libyjské produkce mohlo pokrýt.

Část zemí v čele s Íránem nepovažuje tento krok za nutný. "Žádný nedostatek na trhu není. Dodatečné dodávky od OPEC nejsou zapotřebí," řekl agentuře Reuters íránský guvernér OPEC Mohammad Alí Chatíbí s tím, že tlak na spotřebitele je zatím jen psychologický. Stejného názoru jsou také zástupci Alžíru.

Oproti tomu Nigérie už oznámila, že pokud se OPEC na posílení dodávek dohodne, je na něj připravena.

Ceny ropy za poslední dva týdny v souvislosti s nepokoji a boji v Libyi vzrostly o zhruba 20 procent.

OPEC stále drží celkovou těžební kvótu na úrovni, kterou kvůli světové hospodářské recesi a propadu poptávky snížil na konci roku 2008 o rekordních 4,2 milionu barelů denně. Skutečná těžba se však s růstem cen postupně zvyšuje a kartel své vlastní omezení těžby dodržuje jen asi z poloviny. Namísto dohodnutých necelých 25 milionů barelů ropy denně tak těží kolem 27 milionů barelů.


 

Právě se děje

Další zprávy