Čínu čeká do pěti let finanční krize, řekl průzkum

Karel Toman
6. 2. 2011 11:16
Prasknutí čínské bubliny se bojí stále víc investorů, ukázal průzkum agentury Bloomberg
Číňanka Chuang Čchiou-šuang na Mistrovství světa žen ve sportovní gymnastice v Ahoy Areně v Rotterdamu.
Číňanka Chuang Čchiou-šuang na Mistrovství světa žen ve sportovní gymnastice v Ahoy Areně v Rotterdamu. | Foto: Reuters

New York - Globální investoři se připravují na náraz čínské ekonomiky. Z průzkumu renomované agentury Bloomberg vyplynulo, že 45 procent oslovených investorů očekává nástup finanční krize v Číně do pěti let.

Dalších 40 procent investorů očekává čínskou krizi po roce 2016, vyplynulo z pravidelného průzkumu mezi tisíci klienty Bloombergu, mezi které patří, investoři, obchodníci a analytici.

Pouhých sedm procent věří, že Čína se potížím určitě vyhne. Jakékoliv finanční potíže Číny přitom budou mít podle Bloombergu dalekosáhlé dopady po celém světě.

Investor: Čína je uprostřed bubliny, bez pochyby

"Není pochyb o tom, že Čína se nachází uprostřed spekulativními úvěry tažené bublině, kterou není možné udržet," řekl agentuře účastník průzkumu,  bratislavský měnový stratég TRIM Broker Stanislav Panis.

Z podobných důvodů už jeden americký investor založil fond, který chce na pádu Číny vydělat (více se dozvíte v naší grafice) .

Průzkum probíhal ve dnech 21. až 24. ledna, přičemž 20. ledna čínský statistický úřad  zveřejnil, že Čína rostla v roce 2010 tempem 10,3 procenta, o 1,1 procenta více, než rok předtím. Celkový výkon hospodářství dosáhl šesti bilionů dolarů.

Obavy některých odborníků spočívají v tom, že příliv investic, který vloni v Číně zesílil skoro o čtvrtinu (24 procent), produkuje prázdné byty a nepotřebné tovární haly.

Politbyro v tvrdé přistání nevěří

Čína se také marně snaží zkrotit inflaci, taženou zejména rychle rostoucími cenami nemovitostí a  potravin ale i rostoucími mzdami. Právě vysoký růst cen vyvolal přitom roku 1989 nepokoje na pekingském náměstí Nebeského klidu.

Možné budoucí potíže takto hospodářsky významné  země by pocítila celá globální ekonomika. Celkový čínský export a import činil jen vloni celkem tři biliony dolarů. Čína navíc drží 896 miliard amerických dluhopisů a je tak s tamním hospodářstvím bytostně spojena.

"I kdyby se růst Číny pouze snížil na sedm procent HDP, na spoustu lidí po celém světě to bude působit jako recese," myslí si Suresh Raghavan z houstonského Raghavan Financial.

Pesimismus investorů zpovídaných Bloombergem je však v protikladu s prohlášeními Pekingu. Tamní politbyro se minulý týden naopak usneslo, že země má pro růst v roce 2011 „stabilní základnu" a že  Čína brzy převezme po Japonsku příčku druhé největší ekonomiky světa.
 
Poradce čínské centrální banky, akademik Li Tao-kchuej, na světovém ekonomickém fóru v Davosu prohlásil, že žádné "tvrdé přistání" nečeká, a že ekonomika Číny letos poroste až o 9,5 procenta.

Hrozby jsou i v bankovním systému Číny

Třiapadesát procent respondentů v průzkumu Bloombergu odpovědělo, že si myslí, že Čínská ekonomika je bublina, neboli že je přehřátá. Menšina, celkem 42 procent odpovídajících, s tímto tvrzením nesouhlasilo.

Nejvíc obav přitom mají sousedé Číny. O rostoucí bublině v ekonomice Číny je totiž přesvědčeno plných 60 procent respondentů sídlících v Asii.

Také Jonathan Sadowsky z Vaca Creek Asset Management v San Francisku je ale plný "výjimečných obav", že Čína bude dříve nebo později čelit "velkým poruchám" ve svém bankovním sektoru.

Někteří tak pochybují, zda se Číně podaří třicet let trvající transformaci dokončit. "Ano, v Číně je 1,3 miliardy lidí, ale jsou dost bohatí na to, aby se z nich stali spotřebitelé," řekl v narážce na slabou domácí poptávku ostře proexportní Číny obchodník londýnských Sterling International Brokers Peter Hurst.

Komunisté krizi ustojí

Nervózní jsou už i akciové trhy. Od vrcholu z 8. listopadu propadl Shanghai Composite Index o 14 procent.

Skoro polovina (48 procent) dotázaných odpověděla, že výrazné zpomalení růstu Číny je velmi nebo celkem pravděpodobné během příštích dvou let. Pětina, (20 procent) považuje Čínu za nejhorší investici pro příští rok.

Respondenti naopak věří, že se vládě podaří odvrátit tlak na větší politickou liberalizaci Číny.  Politickou krizi do jednoho roku čeká pouhé jedno procento, do dvou až pěti let přes čtvrtinu (27 procent) .

Jiní investoři zůstávají úplně klidní. "Čína může pokračovat v růstu přes deset procent po větší část příštích pěti let," prohlásil Ardavan Mobasheri z newyorské AIG Global Economics.

 

Právě se děje

Další zprávy