Čínský průmysl rostl v březnu nejrychleji za pět let

ČTK ČTK
31. 3. 2017 8:29
Index nákupních manažerů stoupl za březen na 51,8 bodu z únorových 51,6 bodu a vyhoupl se nejvýše od dubna 2012. Čína letos zaznamenává příznivé makroekonomické údaje, třebaže se Peking snaží potlačit spekulativní bubliny na realitním trhu a tlumit rizika na finančních trzích. Loni čínská ekonomika zpomalila růst na 6,7 procenta, nejméně za 26 let. Letos vláda čeká další zmírnění na 6,5 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Růst v čínském zpracovatelském průmyslu byl v březnu nejrychlejší za téměř pět let a aktivita v sektoru služeb byla nejvyšší za takřka tři roky.

Páteční vládní údaje z anket u nákupních manažerů čínských firem potvrzují, že druhá největší světová ekonomika obnovila počátkem roku dynamiku.

Index nákupních manažerů stoupl za březen na 51,8 bodu z únorových 51,6 bodu a vyhoupl se nejvýše od dubna 2012. Překonal očekávání ekonomů dotázaných agenturou Reuters a byl výrazně nad hranicí 50 bodů, která u těchto indexů odděluje růst ekonomické aktivity od poklesu.

Ukazatel aktivity v sektoru služeb vzrostl o 0,9 bodu na 55,1 bodu, maximum od května 2014. Služby loni tvořily více než polovinu čínské ekonomiky a zajistily jí větší část růstu. Peking chce přeorientovat ekonomiku ze závislosti na průmyslu a vývozu ke službám a domácí spotřebě.

Čína letos zaznamenává příznivé makroekonomické údaje, třebaže se Peking snaží potlačit spekulativní bubliny na realitním trhu a tlumit rizika na finančních trzích. Překvapivě oživuje prodej obytných nemovitostí a investice do infrastruktury, což svědčí stavebnictví, příznivě se vyvíjejí i zisky průmyslových firem. Podnikatelskou důvěru podporuje i stabilizace kurzu jüanu, který loni vůči dolaru klesl o 6,5 procenta.

Loni čínská ekonomika zpomalila růst na 6,7 procenta, nejméně za 26 let. Letos vláda čeká další zmírnění na 6,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy