Čínské Baidu čelí žalobě kvůli ilegálnímu šíření hudby

lem
5. 2. 2008 10:55
99 procent hudebních nosičů v Číně jsou kopie

Peking - Žaloby hudebních společností, včetně Warner Music Group a Sony BMG, na čínské internetové vyhledávače pokračují. Důvodem je šíření ilegálních hudebních nahrávek.

V prosinci se americké společnosti postavily proti čínské pobočce společnosti Yahoo. Nyní přichází na řadu Baidu.com.

Oba vyhledávače měly zveřejňováním odkazů na nelegální hudbu porušit ochranu autorských práv.

Žalobu podává také Universal, Sony BMG Music Entertainment a Warner Music Group v zastoupení Mezinárodní federace nahrávacího průmyslu (IFPI). Terčem jejich útoku se staly společnosti Sohu a Sogou.

V roce 2006 Baidu trestu unikl

Dosavadní verdikty soudů se liší případ od případu. 

V roce 2006 Baidu, který patří ze 40 procent americkému Yahoo, spor s hudebními společnostmi vyhrál. Soudce tehdy uznal, že operátoři internetových vyhledávačů nejsou odpovědni za obsah webových stránek třetích stran.

V prosinci loňského roku však neuspěl přímo vyhledávač Yahoo China, který zveřejňování odkazů na stránky s nelegální hudbou ke stažení napomáhal k porušování autorských práv, prohlásil soud.

99 procent ilegálních kopií

Důvody odlišného rozhodnutí jsou však jasné. Čína, kde je nelegálně šířeno až 99 procent všech hudebních nahrávek, musela ustoupit tlaku hudebních společností a zpřísnit vlastní zákon na ochranu autorských práv.

To, co v roce 2006 bylo možné, je od loňského roku ilegální. A proto se americké společnosti znovu pouští do boje s Baidu.com a doufají v úspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy