Čínské akcie opět klesly. Tamní banky dostaly injekci

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 26. 8. 2015 11:29
Čínská centrální banka se v reakci na pokles trhů rozhodla podpořit druhou největší ekonomiku světa asi 140 miliardami jüanů v podobě krátkodobé likvidity.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Šanghaj/Londýn - Hlavní čínské indexy po otevření burzy v Šanghaji začaly po citelných propadech v uplynulých dnech zvolna umazávat ztráty. Růst ale nakonec neudržely, šanghajská burza se v posledních deseti minutách obchodování propadla a uzavřela v poklesu o 1,3 procenta. Čínská centrální banka reagovala tím, že se rozhodla na mezibankovní trh napumpovat zhruba 140 miliard jüanů.

Akcie v průběhu středy posilovaly poté, co se čínská centrální banka v úterý rozhodla snížit úrokové sazby a poměr minimálních povinných rezerv pro banky. Do uklidnění situace na burze se zapojila i čínská policie, která prošetřuje případy možného porušení obchodních pravidel či šíření nepodložených obchodních informací.

"Snížení úrokových sazeb pomohlo, lidé jsou ale stále plní obav ohledně vývoje ekonomiky. Uvolnění monetární politiky možná přišlo trochu pozdě, protože sentiment se zhoršuje," uvedl partner ve společnosti Fountainhead Partners Pchu Jung-chao. Ten zároveň dodal, že na čínském trhu je možné sledovat masivní odliv kapitálu. Peníze, které se na trh dostanou díky snížení poměru minimálních povinných rezerv pro banky, tak zřejmě pouze tento odliv vyrovnávají.

Čínské banky dostaly injekci

Čínská centrální banka dnes na mezibankovní trh napumpovala zhruba 140 miliard jüanů (v přepočtu 515,8 miliardy Kč) v podobě krátkodobé likvidity. Splatnost půjček je šest dní a průměrná úroková sazba činí 2,3 procenta. Banka tím chce podpořit ekonomiku a stabilizovat situaci na trhu, kde v minulých dnech prudce klesaly ceny akcií.

Centrální banka rozšířila nástroje měnové politiky o nabídku krátkodobých úvěrů z programu SLO (short-term liquidity operations) již v roce 2013. Nejběžnější jsou podle agentury Reuters jednodenní až třídenní přímé úvěry komerčním bankám, občas se používají také půjčky s jinou dobou splatnosti.

Burzy padají dál

Index šanghajské burzy Shanghai Composite po největším poklesu od roku 2007 ve středu ráno připisoval 0,5 procenta, zakončil nicméně s více než procentní ztrátou pod hranicí 3000 bodů, tedy na hodnotě 2926,3 bodu. Hongkongský index Hang Seng uzavřel se ztrátou 0,56 procenta.

Ostatní asijské trhy se ale udržely v zisku. Například japonský Nikkei posílil o 3,20 procenta, jihokorejský Kospi o 2,57 procenta a australský S&P/ASX 200 přidal 0,69 procenta.

Po výrazném úterním růstu otevřely ve ztrátě rovněž evropské trhy. Německý index DAX ráno oslaboval o 1,7 procenta, francouzský CAC 40 ztrácel necelá dvě procenta, britský FTSE 100 klesal o 1,4 procenta a pražská burza otevřela 0,41 procenta v minusu.

 

Právě se děje

Další zprávy