Čínské akcie už nemají jistič. Otočily směr a rostou, trh se vrací k normálu

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 1. 2016 10:14
Akciové trhy v Číně po prudkých poklesech v pátek zamířily vzhůru. Čínská centrální banka poprvé po devíti dnech umožnila posílení čínské měny. "Trh se vrací k normálu," poznamenal podle agentury Reuters analytik společnosti Kaiyuan Securities Tchien Wej-tung. "Investoři mohou prodávat a nakupovat, jak se jim líbí," dodal analytik.
Čínské akciové trhy po prudkých ztrátách v tomto týdnu zamířily vzhůru (ilustrační foto).
Čínské akciové trhy po prudkých ztrátách v tomto týdnu zamířily vzhůru (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Šanghaj - Čínské akciové trhy v závěru turbulentního týdne stouply o dvě procenta. Během dne ale zažily další výrazné výkyvy a za celý týden odepsaly zhruba deset procent, což je pro ně nejhorší týdenní výkon od pádu burzy loni v létě.

Čínská komise pro cenné papíry a burzy v pátek přestala uplatňovat mechanismus automatického přerušování obchodů při velkých výkyvech, který tento týden dvakrát zastavil obchodování. Čína také poprvé po devíti dnech umožnila posílení čínské měny. Další burzy v regionu reagovaly na dění v Číně nejednoznačně. Evropské akcie zamířily vzhůru.

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, během dne zpevňoval o tři procenta. O část zisku ale posléze přišel a v závěru dne posílil o zhruba dvě procenta. Stejným tempem na konci dne posílil také hlavní index Shanghai Composite.

"Trh se vrací k normálu," uvedl podle agentury Reuters analytik společnosti Kaiyuan Securities Tchien Wej-tung.

Čína v pondělí poprvé použila nový mechanismus přerušení obchodů na burze, aby po čtyřech dnech nečekaně ohlásila, že jej pozastavuje. Systém nazývaný "jistič" měl zmírnit nadměrnou kolísavost na trzích, podle čínské komise pro cenné papíry a burzy ale nefungoval tak, jak se předpokládalo, a nadělal víc škody než užitku.

První čtvrthodinovou pauzu v obchodování systém podle kritiků spouštěl příliš brzy. Investoři se pak snažili o to více prodávat, aby to stihli, než nastoupí přerušení obchodů. K němu podle tohoto pravidla docházelo automaticky, když se CSI300 vychýlil o sedm procent proti závěrečné hodnotě předešlého dne.

"Investoři (nyní) mohou prodávat a nakupovat, jak se jim líbí... Pod mechanismem přerušení obchodů byl trh zadušen," uvedl dnes Tchien.

Růst dnes zaznamenaly akcie napříč všemi sektory. Někteří analytici se domnívají, že trhu zřejmě pomohly nákupy realizované čínskými vládními subjekty.

Také jüan zpevňuje

Čínská centrální banka také poprvé po devíti dnech stanovila vyšší střední kurz čínské měny k dolaru, kolem kterého může jüan oscilovat na každou stranu o dvě procenta. Ve čtvrtek banka srazila tento kurz na nejnižší úroveň od března 2011, což vyvolalo obavy, že čínská ekonomika je zřejmě v horší kondici, než se dosud předpokládalo. Dnes čínská měna zamířila vzhůru. Někteří obchodníci se domnívají, že čínská centrální banka intervenovala na její podporu.

Otřesy na čínských burzách a rostoucí obavy o druhou největší ekonomiku světa srážely tento týden akciové trhy po celém světě. Americké akciové trhy ve čtvrtek ztratily přes dvě procenta a zažívají nejhorší první dny roku ve své historii.

Pro japonské akcie je to poprvé od roku 1949, kdy zahájily nový rok pěti ztrátovými seancemi za sebou. Index tokijské burzy Nikkei 225 následkem oživování v Číně dnes sice zprvu zpevňoval, nakonec ale klesl o 0,4 procenta na nejnižší závěrečnou hodnotu od konce září a za celý týden ztratil sedm procent. Ve ztrátě dnes skončily také australské akcie, index jihokorejských akcií Kospi ale stoupl.

Vzhůru dnes zamířily také akciové trhy v Evropě. Panevropský index FTSEurofirst 300 index v úvodu obchodování zpevňoval o 0,2 procenta, stále však směřoval k největšímu týdennímu propadu od konce srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy