Čínské akcie padají, investoři se bojí úvěrové bubliny

Ekonomika Ekonomika
25. 8. 2009 11:15
Vláda pumpuje do ekonomiky moc peněz, ne všechny ale dlužníci splatí, bojí se investoři
Foto: Reuters

Peking - Čínské akcie dnes po třídenním růstu začaly opět klesat. Na vině jsou rostoucí obavy ze špatných bankovních úvěrů a omezení likvidity.

Srovnávací šanghajský složený index před uzavřením ztratil 77,63 bodů neboli 2,6 procent. Kolem poledne přitom ztrácel až 5,5 procenta. O 2,3 procenta se propadl i index na menší čínské burze Šen-čen.

Investorům dělaly starosti smíšené signály ohledně likvidity poté, co čínský premiér Wen Ťia-pao v pondělí prohlásil, že dostupné úvěry budou pokračovat, zatímco tamní centrální banka stahovala peníze z trhu.

Nárůst v čínských úvěrech v prvním pololetí vedl také k obavám investorů z nárůstu počtu špatných úvěrů.

Klesaly akcie bank i oceláren

„To se odrazilo se v prozatímních výsledcích bank," potvrdil agentuře Reuters analytik z burzy Šen-čen  Taj Šuang.

Průmyslová a komerční banka Číny, největší čínský komerční věřitel, spadl o 2,9 procenta, Bank of China ztratila 2,7 procenta a Čínská stavební banka propadla dokonce o 4,3 procenta.

Obdobně klesly také akcie průmyslových podniků. Největší čínské ocelárny Pao-šan klesly o 5,8 procenta, akcie druhého nevětšího producenta kovů v zemi, sléváren v Ťiang-si, klesly o 5,6 procenta.

V očekávání silnějších příjmů z cestovního ruchu před národním svátkem 1. října tak rostly jen akcie turistického průmyslu. Oproti dolaru posílila také národní měna jüan.

 

Právě se děje

Další zprávy