Celní válka a protesty v Hongkongu škodí čínským trhům, jüan je na desetiletém minimu

ČTK ČTK
26. 8. 2019 8:47
Čínské akcie v pondělí výrazně oslabují a čínský jüan sestoupil vůči dolaru na nejnižší hodnotu za 11 let. Za poklesem stojí eskalace obchodního konfliktu mezi Pekingem a Washingtonem, která by podle analytiků mohla těmto dvěma největším ekonomikám způsobit další škody a zbrzdit globální hospodářský růst. Daří se naopak zlatu, které kvůli vyostření sporu vystoupalo na šestileté maximum.
Čínský prezident Si Ťin-Pching a jeho americký protějšek Donald Trump.
Čínský prezident Si Ťin-Pching a jeho americký protějšek Donald Trump. | Foto: Reuters

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, krátce před osmou hodinou ráno středoevropského času ztrácel asi 1,4 procenta na 3767 bodů. K poklesu čínských akcií přispělo také násilí při víkendových protivládních protestech v Hongkongu.

Jüan v pondělí oslabil o 0,6 procenta na 7,15 jüanu za dolar. To představuje jeho nejslabší úroveň od února 2008. Čínské úřady už tento měsíc umožnily domácí měně oslabit asi o 3,6 procenta, což vyvolalo obavy z globální měnové války.

Americký prezident Donald Trump v pátek oznámil dodatečné clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 550 miliard dolarů. Reagoval tak na odvetná čínská cla na dovoz z USA v roční hodnotě 75 miliard dolarů.

"Dopad nových cel na růst čínské ekonomiky bude značný," uvedl analytik Louis Kuijs ze společnosti Oxford Economics. Tempo růstu čínské ekonomiky by tak podle organizace Oxford Economics mohlo v příštím roce zpomalit výrazně pod šest procent. Vloni se hrubý domácí produkt (HDP) Číny zvýšil o 6,6 procenta.

Bezpečné zlato

Kvůli dalšímu vyostření obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou vystoupalo naopak zlato na maximum za více než šest let.

Brzy ráno jeho cena během obchodování v Asii přidávala více než jedno procento na 1554,56 dolaru za troyskou unci (tedy 31,1 gramu), a bylo tak nejdražší od dubna 2013. Zlato je obecně považováno za bezpečnou investici v období nejistoty.

"Zlato v pátek těžilo ze záplavy tweetů (amerického) prezidenta (Donalda) Trumpa," řekl agentuře Reuters analytik Stephen Innes ze společnosti VM Markets.

Video: Na hranici Číny a Hongkongu jsou desítky ozbrojených vozidel. 

Čínské polovojenské síly cvičí poblíž Hongkongu | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy