Čínská ekonomika překvapivě zpomalila, brzdí ji průmysl

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 4. 2013 8:55
Čínské HDP se od ledna do března zvýšilo o 7,7 procenta, čekalo se víc
Uhelná elektrárna v čínském Š'-cuej-šan.
Uhelná elektrárna v čínském Š'-cuej-šan. | Foto: Reuters

Peking - Čínská ekonomika v prvních třech měsících roku překvapivě zpomalila. Hrubý domácí produkt se od ledna do března zvýšil jenom o 7,7 procenta, zatímco v posledním čtvrtletí minulého roku to bylo 7,9 procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali zhruba osm procent.

Horší údaje oslabují vyhlídky na brzké zotavení druhé největší světové ekonomiky po propadu, který utrpěla v důsledku celosvětové dluhové krize.

Mnozí investoři předpokládali vyšší růst hrubého domácího produktu poté, co objem likvidních prostředků v ekonomice v prvním čtvrtletí vzrostl a tempo vývozu stouplo. Jiné statistiky zveřejněné spolu s růstem ekonomiky za první kvartál ale ukázaly, že průmyslová výroba v březnu meziročně stoupla jen o 8,9 procenta, což je podstatně méně než očekávaných deset procent. Tržby obchodníků v uplynulém měsíci oproti loňsku stouply o 12,6 procenta. Analytici však očekávali růst 12,5 procenta.

"Průmyslová výroba je nečekaně slabší a to je zdrojem oslabení HDP," řekl expert Tim Condon z banky ING v Singapuru.

I přes horší údaje o růstu HDP investice do nemovitostí v prvním čtvrtletí stouply o 20,2 procenta ve srovnání s loňskem. Příjmy z prodeje realit vzrostly dokonce o 61,3 procenta a přispívají tak k obavám z neudržitelného zvyšování cen domů. Někteří analytici se obávají, že vyšší ceny nemovitostí by mohly vést k přísnější měnové politice. Jiní ale tvrdí poukazují, že tento vývoj je jen málo pravděpodobný vzhledem k nižšímu tempu růstu za první čtvrtletí.

"Nemyslím si, že jde o obrat směrem k nižšímu růstu. Domnívám se, že zotavení se pravděpodobně opozdilo, ale stále se blíží," řekl ekonom společnosti UBS Tao Wang.

Ropa po překvapivě nepříznivých údajích z Číny zlevnila o více než dva dolary. Cena severomořské ropy Brent klesla pod 101 dolarů za barel, což je nejnižší hodnota za devět měsíců. Více než dva dolary po zveřejnění údajů ztratila i americká lehká ropa WTI. Hongkongské a čínské akcie na asijských burzách v pondělí po čínských údajích prohloubily propad. Hongkongský burzovní index HSI v poledne místního času klesl o 1,5 procenta na 21.753,1 bodu. Index předních akcií na burzách v Šanghaji a Šen-čenu CSI300 a souhrnný index šanghajské burzy SCI ztratily každý 0,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy